Top menu

Hvad mangler en nyudlært svend?

Dato: 28/02-2022
Tags: VVS
2477

Det er en festdag, når lærlingen eller lærlingene i virksomheden består deres svendeprøve og får deres svendebrev. Flere steder giver virksomheden eller kollegaerne også en svendegave i den forbindelse, men hvad giver man egentlig en nyudlært svend?

Det er anerkendelsen for flere års vellykket arbejde og skolegang, når en lærling består sin svendeprøve. På Facebook har flere budt ind med, hvad de selv har fået i svendegave, eller hvad de i virksomheden plejer at give. Her kommer nogle bud på svendegaver - blandt andet med inspiration derfra.

Bordflag med indgravering – en tanke på svendebrevet ved de særlige lejligheder i livet. Generelt går konceptet med en form for indgravering igen. Det er en måde, hvorpå den nye svend i fremtiden kan mindes dagen (og måske også stedet), hvorpå vedkommende blev udlært. Derfor må det også gerne være en svendegave, der holder ved mange år ud i fremtiden – et eksempel på en sådan er et bordflag i messing/krom, der bliver taget frem, når noget skal fejres.

Værktøj – udstyret i orden. Et bud på en svendegave kunne også være værktøj. Det kan f.eks. være et topnøglesæt, en hulsaks og en ligesaks – eller nogle steder har de ligefrem forgyldt eller forkromet en rørtang.

Ur med indgravering – så er der ingen undskyldning for ikke at komme til tiden. En ofte benyttet gave er et ur. Det kan samtidig være indgraveret med dato og år samt virksomheden, de er udlært fra. Som flere påpeger i spøg, så er det også en påmindelse om at komme til tiden.

Metalfigurer, der illustrerer faget – den faglige stolthed hjem i stuen. Det er muligt at købe små figurer i metal, der illustrerer det fag, vedkommende er udlært inden for. For VVS-montøren kan det for eksempel være en figur, der arbejder på en radiator. For skorstensfejeren en figur i høj hat med en stige over skulderen, og for blikkenslageren en figur, der arbejder på et tag.

Georg Jensen øllefant, spareelefant eller skål – når det godt må være kønt at se på. Et mærke der går igen er Georg Jensen. Det kan være alt lige fra en oplukker (øllefant), en spareelefant eller en skål – og i nogle af tilfældene kan det også her lade sig gøre med en indgravering.