De fleste ulykker i skorstensfejerbranchen sker ved fald eller ved stiger, der skrider. Fælles for langt de fleste ulykker i branchen er ligeledes, at ulykken sker i forbindelse med adgang til eller fra arbejdsstedet eksempelvis ved overgang fra stige til tag og omvendt.
For at nedbringe antallet af arbejdsulykker i skorstensfejerfaget har Blik- og Rørarbejderforbundet i samarbejde med Skorstensfejerlauget og Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser udarbejdet en branchevejledning.
Branchevejledning for skorstensfejerarbejde er også tænkt som et fundament, den enkelte skorstensfejermester, svend og den/de ansatte kan henholde sig til i forbindelse med vurdering af konkrete forhold ved udførelse af skorstensfejerarbejdet.
Branchevejledningen er opdateret i 2025 - bl.a. er der tilføjet nye afsnit om:
- Unge
- Gravide og ammende
- Asbest i ventilationskanaler
- Psykisk arbejdsmiljø
Generelt er vejledningen blevet opdateret, så den er i overensstemmelse med gældende regler. Branchevejledningen er godkendt af Arbejdstilsynet.
Læs branchevejledning for skorstensfejerarbejde her
Ventilationsrens bliver en større og større del af mange skorstensfejeres arbejdsområde. Derfor har vi i samarbejde med skorstensfejermestrene udarbejdet i alt 6 fakta-ark, der kan bruges i planlægningen, tilrettelæggelse gennemførelse af forskellige rense-opgaver:
- Forberedelse og planlægning af renseopgaver
- Tørrensning – bolig og komfortanlæg
- Tørrensning – Industri
- Vådrensning
- Asbest i ventilationsanlæg
- Kemisk risikovurdering for ventilationsrens
Download dem herunder: