Top menu

Tips & Tricks: Når du arbejder udendørs

Dato: 15/07-2024
3371

Sommeren er over os, og selvom den danske sommer kan være ganske ustadig, plejer solen og varmen trods alt at dukke frem – om det så kun bliver for en kortere bemærkning. Men hvilke forholdsregler er gode at kende, når du arbejder i varmen? Hvad skal du tænke over inden en hel dag ude i solen? Og skal man stadig tænke over Corona, når man er udendørs?

Artiklen er oprindeligt bragt i Fagbladet Blik & Rør i juli 2021 (nr. 4) 

1) Husk at søge skygge

Solen i Danmark er skarpest mellem kl. 12 og 15, og det er også her, at uv-strålingen er højest. Selvom det kan være fristende at lade sig inspirere af spanierne, når varmen rammer Danmark – og holde siesta med en solid frokost og en time på øjet. Så ville det alligevel give nogle utroligt lange arbejdsdage.

Derfor er det kun desto mere vigtigt at tage sine forholdsregler, når det handler om at beskytte sig selv mod solens stråler. Hvis det er muligt, så arbejd i skyggen. Det kan være en god ide med en solhat, og skab eventuelt din egen skygge med en parasol eller lignende, der hvor du arbejder.  

2) Beskyt din hud

Der er en rigtig god ide at tænke på at beskytte din hud – også selvom du ikke lige frygter en solskoldning. Det er både et spørgsmål om at beskytte sig med det rette tøj og at huske solcremen. Når det kommer til tøjet, beskytter mørkere tøj normalt bedst, det skal helst være løstsiddende og gerne af bomuld. Med solcremen er det vigtigt at bruge rigelige mængder, en tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld – og så at huske at smøre sig på ny, hvis man er blevet våd eller har svedt meget i løbet af arbejdsdagen.

3) Under en hedebølge

Hedebølge bliver ofte brugt lidt i flæng om de varmeste perioder hen over den danske sommer, men for at det reelt kan kaldes en decideret hedebølge, skal de højeste temperaturer over tre sammenhængende dage gennemsnitligt overstige 28 grader. Men hvordan er du egentlig stillet, når du arbejder under en hedebølge?

Arbejdstilsynets regler siger, at hvis: ”temperaturen er over 32 °C ved fysisk arbejde eller over 35 °C ved stillesiddende arbejde, og luftfugtigheden er mellem 40-60 pct., skal I have passende pauser.”, men at hvis luftfugtigheden er endnu højere sænkes temperaturkravene til gengæld også.

4) Du skal være opmærksom på disse symptomer

Når du arbejder i bagende sol, er der både en risiko for at blive ramt af solstik og hedeslag. Hvor solstik er en mildere overophedning, så er hedeslag noget mere alvorligt og indebærer, at kroppen ikke længere er i stand til på naturlig vis at holde temperaturen nede. Det kan blandt andet være svedkirtlerne, der stopper med at virke.

Der er nogle symptomer, du kan være opmærksom på allerede inden det går galt. Det kan være, at du hurtigere bliver forvirret, at din hud bliver rød, og at du begynder at blive træt. Hvis du oplever det, så er det med at søge mod skyggen og få noget vand indenbords.

5) Det er vigtigt at holde væskebalancen ved lige

På en almindelig dag anbefales det at drikke 1,5-2 liter væske dagligt. Men udfører man hårdt fysisk arbejde, og vejret er varmt, er det faktisk 0,5-1 liter i timen. Det kan samtidig være en god ide at være forsigtig med alkoholen, da den, modsat vand, juice og sodavand, virker dehydrerende.

6) Tænk også på temperaturen i bilen

Vi kender alle fornemmelsen, når man stiger ind i en bil, der har holdt parkeret flere timer i solen. Sædet brænder næsten mod ens hud, og luften er så tung og varm, at det virker kvalmende.

Ifølge FDM’s tyske søsterorganisation ADAC kan temperaturen i bilen nå helt op over 80 grader efter bare et kvarter i solen. Det kan derfor være en rigtig god ide at tænke over at parkere bilen i skyggen, eventuelt at dække vinduerne af, og, hvis det er muligt, at få luftet bilen godt igennem, inden du sætter dig ind. Og benyt selvfølgelig bilens aircondition, hvis du har sådan en.