Top menu

VVS'ernes løn steg igen i 2022

Dato: 13/04-2023
Tags: Løn, VVS
2891

Fik du set lønstatistikken for 2022? Den viste endnu et år med fremgang for Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer. Men der er stadig forskel på, hvor i landet du bor - og hvilken løn du får.

Lønstatistik - VVS

Det har været et år med økonomisk usikkerhed, men alligevel er der sket en beskeden fremgang i lønnen på 3,46 procent. Det samme så vi i 2021, hvor der dog var en lidt højere lønstigning på 3,88 procent. I kroner er lønnen på landsplan for VVS’erne steget med 7,42 kr. siden sidste år, hvor der til sammenligning i 2021 var en lønstigning på 8,02 kr.

De nyeste stigninger kommer i lyset af inflation og job-usikkerhed i den nære fremtid, og stigningen udjævner ikke det hul, som inflationen på 8,9 procent i
2022 efterlader. Det er værd at nævne, at lønnen er forhandlet lokalt tilbage i foråret, og inflationen først ramte i efteråret.

Den overenskomstbestemte løn er en minimumsløn, og derfor er lokalaftalerne vigtige for at kunne hæve lønnen.

REGIONALE FORSKELLE
Gennemsnitligt ligger timelønnen for VVS’erne på 222,18 kr. Fordelingen af lønnen viser stadig relativt store forskelle alt efter geografisk område. København ligger stadig højest med en gennemsnitsløn på 244,22 kr. Det er den typiske tendens, at København har højere gennemsnitslønninger blandt andet på grund af større beskæftigelse i området.

Den næsthøjeste gennemsnitsløn finder vi i Sjælland Nord, som ligger på 224,04 kr. med en stigning på 1,39 procent i 2022. Den laveste gennemsnitsløn
er at finde på Fyn, hvor den gennemsnitlige timeløn ligger på 200,73 kr. Her er der dog sket en fremgang på hele 2,06 procent siden 2021. Og selvom der er lønfremgang over hele landet, og fremgang altid er en god ting, er der stadig forbehold ifølge næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet,
Niels Braaby.

- Der er stadig store forskelle i lønnen, når man ser på Danmarkskortet. Det er vigtigt at huske på, det er ved lokalforhandlingerne, at man skal sikre sin realløn, og samtidig få lukket de løngab, der er rundt om i landet, forklarer næstformanden.

LØNOPLYSNINGER

I slutningen af hvert år indsamler Blik- og Rørarbejderforbundet data om medlemmernes lønoplysninger. Det gør vi for at hjælpe dig, når vi skal forhandle overenskomster, og når I skal forhandle lokalt. Dataene er anonyme.