Top menu

I Struer prioriterer de ventilationsrensen

Dato: 14/02-2022
Tags: VVS
2454

Skorstensfejer John Svenningsen og hans arbejdsplads har en masse opgaver inden for ventilationsrens. Blandt andet for Struer Kommune.

Indeklimaet i folkeskoler og andre kommunale institutioner har gennem den seneste tid fået en del opmærksomhed i medierne. Blandt andet fra Blik- og Rørarbejderforbundets side. I Struer Kommune har de for nylig valgt at bruge skorstensfejere til at rense ventilation på blandt andet en skole og et demenshjem. John Svenningsen er skorstensfejersvend og har sit daglige arbejde i Struer, hvor han både fejer skorstene og renser ventilationskanaler. Og han har faktisk selv været den, der gik til mester i sin tid og spurgte, hvorfor de ikke lavede mere ventilationsrens.

- Jeg var i lære hos en anden mester på Mors, hvor jeg lavede en del ventilationsrens. Så for en håndfuld år siden gik jeg til min nuværende mester og spurgte, om ikke vi skulle prøve noget nyt og lave ventilationsrens. Så var vi bedre sikret for fremtiden, fortæller John Svenningsen, der er 38 år gammel.

 

Tager tid at opbygge netværket

John har været hos sin nuværende mester i 10 år, og opgavebunken med ventilationsrens er steget lidt efter lidt. I starten var det små opgaver hos private kunder, men nu har de større kunder også fået øjnene op for værdien af at få renset ventilationskanalerne en gang imellem. Det har taget tid at få gjort opmærksom på, at det er noget, de som skorstensfejere tilbyder.

- Vi startede i det små med at tilbyde vores private kunder, at vi kunne rense deres ventilationskanaler. Derefter er ordet spredt fra mund til mund om, at vi udfører den slags arbejde. Vi har det også stående på vores bil, og mange kunder har gennem tiden spurgt ind til, hvad det er for noget arbejde, vi udfører.

John gør en dyd ud af, at når han har været ude hos folk eller hos en pedel, har han eksempelvis påpeget, hvis der er noget, der godt kunne trænge til en rensning. Så har de i samme øjeblik fået et tilbud.

- Så kan det godt være, der går et år, men så er der nogen, der ringer tilbage, fortæller John.

 

Når man selv har børn i institution 

Der er stigende fokus på indeklima rundt omkring i landet, og det er noget, som gør John glad.

- Det manglede bare. Det er dejligt at se. Jeg har selv småfolk i skole, og jeg har været ude og rense en børnehave, så jeg har ligesom set, hvad de render rundt i. Så det er kun på tide, at kommunen tager stilling til, om det er noget, der skal være permanent service på.

 

Betyder arbejde i fremtiden

De nye og flere opgaver inden for ventilationsrens betyder meget for John og virksomheden han arbejder i. John siger selv, at det betyder, at der er arbejde i fremtiden.

- Det betyder, at vi skal have nogen flere lærlinge, og de hænger ikke på træerne, så det er en udfordring.

For som John påpeger: Hvis ikke der bliver uddannet nogle flere, så er der bare andre, der render med arbejdet. Men John har også et tip til skorstensfejersvendene.

- Den varmeste anbefaling herfra er at komme på skole og efteruddannelse, hvis det er noget, man er interesseret i at bygge videre på, slutter skorstensfejer John Svenningsen.