Top menu

Kollegabesøg afslørede kritiske boligforhold

Dato: 25/07-2021
2282

På Byggefagenes Samvirkes initiativ var næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Niels Braaby på kollegabesøg hos udenlandske arbejdere for at se, hvordan de boede. Det var noget af et chok, der mødte næstformanden.

Niels Braaby, Henrik Juul Rasmussen og Robert Olejnik
Niels Braaby, Henrik Juul Rasmussen og Robert Olejnik ude foran en villa i Taastrup, hvor der bliver lejet værelser ud til udenlandske kollegaer.

Forestil dig det her. Du kommer ind i dit hjem. Til venstre har du kombineret køkken og dagligstue. Her er der et lille bord med to stole og ca. 2 meter fra væg til væg. Hvis du går lige ud, kommer du ind på et minibadeværelse med brusekabine og et snavset toilet. Rummet er max to kvadratmeter stort. Efter den oplevelse er du måske blevet træt. Så kan du gå til højre ind i et rum, der kun lige akkurat er stort nok til at kunne indeholde to køjesenge. Her kan du sove – men på skift, fordi I er fire mand, der bor her. Og nå ja – det hele er en skurvogn.

Sådan ville du aldrig selv bo – særligt ikke under corona. Det er dog desværre virkelighed for nogle udenlandske kollegaer. Det var den virkelighed, der mødte næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Niels Braaby, da han, sammen med formanden for Byggefagenes Samvirke og Kreds København Henrik Juul Rasmussen, deltog i Byggefagenes Samvirkes kollegabesøg den 17. juni. Pointen med besøgene er at besøge rejsende arbejdskraft, der hvor de bor, mens de knokler for Danmark.

- Det var virkelig trist at se. Tænk at vi i Danmark behandler vores udenlandske kollegaer sådan. Vi ville aldrig tilbyde danskere at bo under sådanne forhold, så hvordan kan vi tilbyde det til vores udenlandske kolleger, siger Niels Braaby, der fik sig noget af en overraskelse over, hvor galt det faktisk stod til.

Udover skurvognen mødte de også villaer, hvor der boede op til 11 arbejdere i. De havde hver deres værelse, men det var meget småt – og uden vinduer.

- Hvad gør de, hvis det brænder? Spørger Niels Braaby sig selv om.

Social dumping har mange ansigter

Besøget var det sjette i rækken, og hele indsatsen udspringer af, at der skal udarbejdes en rapport, der skal fortælle, hvordan situationen er. Tidligere har boligminister Kaare Dybvad også været med ude på tur. Turen foregik på den måde, at der var fem hold, der kørte afsted. Hvert hold havde en tolk og en nationalitet, de havde fokus på.

Niels Braaby og Henrik Juul Rasmussen var på tur med Robert Olejnik fra Byggefagenes Samvirke. Robert er født i Polen og snakker polsk, så det var naturligvis polske arbejdere, der var fokus på at komme ud og møde. Når de ankom til destinationen, så bankede de på og spurgte pænt, om de måtte komme ind og se, hvordan de boede.

- Social dumping har mange ansigter, og det her er blot ét af dem. Det er dog overraskende, hvad der foregår lige foran næsen på danskerne, siger Niels Braaby.

De arbejdere der fik besøg, var hovedsaligt betonarbejdere, der var tilknyttet metroen. Når de blev adspurgt, om de var nervøse for at få corona, nu hvor de boede så tæt, så var svaret ofte, at størstedelen faktisk allerede havde haft det, og derfor var det ikke noget, de tænkte over. Nogle af arbejderne har været i Danmark i 3-5 år, og de kan tjene næsten 3 gange så meget i Danmark, som de kan i Polen. De får dog stadig oftest mindre end en dansk arbejder.

- Jeg tror, de finder sig i mere, fordi de får en højere løn end derhjemme. Men det her, det skal ingen finde sig i, slutter Niels Braaby af.