Virksomheder kan nu hente billigere arbejdskraft ind fra udlandet. Men det er lønmodtagerne i Danmark, der kommer til at betale regningen, mener forbundsformand.
Onsdag aften landede regeringen sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne en aftale om at sænke den såkaldte beløbsgrænse fra 448.000 kr. til 375.000 kr.
Det betyder, at danske virksomheder nu kan hente udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU til Danmark, hvis personer ansættes på en kontrakt med en årsløn på mindst 375.000 kroner.
Det er bekymrende, mener forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen.
- For virksomhederne er det her en rigtig god aftale. Den betyder nemlig, at de nu kan hente arbejdskraft hertil uden for EU til en billigere løn, end hvad de ellers ville skulle betale. Men regningen bliver betalt af lønmodtagerne her i Danmark, som kommer til at blive presset på lønnen og risikerer at blive udkonkurreret og i sidste ende miste deres job, siger Henrik W. Petersen.
Et af argumenterne, der er blevet brugt for at sænke beløbsgrænsen, er at ledigheden i øjeblikket er høj. Det kan derfor være svært for virksomheder at finde nok arbejdskraft. Men den tendens ser ud til snart at vende, siger Henrik W. Petersen.
- Det kan godt være, at ledigheden er lav lige nu, men rigtig meget peger på, at vi kommer til at kigge ind i en periode med lavkonjunktur – blandt andet i byggeriet. Derfor er jeg rigtig bekymret for, at denne aftale kommer til at sende blandt andet medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet ud i ledighed, udtaler Henrik W. Petersen, som samtidig peger på, at der er 13 mio. ledige i Europa, som virksomhederne kunne starte med at rekruttere.
Partierne bag aftalen er enige om, at der ikke kan gives nye opholdstilladelser på den midlertidige ordning, hvis bruttoledigheden overstiger 3,75 pct., eller hvis mere end 15.000 personer benytter sig af den.
Der er desuden enighed om, at en opholdstilladelse efter ordningen skal være betinget af, at arbejdstageren ikke modtager ydelser efter lov om aktiv socialpolitik eller integrationsloven, f.eks. kontanthjælp.
Du kan læse mere om aftalen her.