En bred aftale skal styrke indsatsen mod social dumping. Blik- og Rørarbejderforbundet er især begejstret for, at der vil være en indsats over for virksomheder, der benytter underentreprenører og falske selvstændige.
Hvert ottende beskæftigede i Danmark er en udenlandsk medarbejder. Samtidig er der løbende åbnet for lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft. Det har nu fået regeringen, SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Danmarksdemokraterne og Alternativet til at indgå en aftale, der skal styrke indsatsen mod social dumping.
Det falder i god jord hos Blik- og Rørarbejderforbundet:
Niels Braaby henviser blandt andet til, at det i aftalen står, at: ”Konstateres der fortsat gentagne alvorlige overtrædelser, vil Arbejdstilsynet varsle entreprenøren om et entreprenørstop. Dette vil gælde en entreprenør, hvis underentreprenører har et fortsat stort antal alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, fx nedstyrtningsfare fra mange meters højde, forkert håndtering af kræftfremkaldende støv og risiko for påkørsel på byggepladsen.”
Indsats mod falske selvstændige
Det er Arbejdstilsynet der skal føre tilsynet, og virksomheder med mange afgørelser vil blive udtaget til særlige tilsyn. Samtidig vil der være en særlig brancherettet indsat mod falske selvstændige.
”I indsatserne vil AT have særligt fokus på arbejdsmiljøet for personer, der hyres til at udføre arbejde for en virksomhed som selvstændige, men som i arbejdsmiljølovens forstand udfører arbejde for en arbejdsgiver.”
Derudover lægger partierne op til, at bødeniveauet for alvorlige overtrædelser forhøjes.
Næste skridt er ID-kort
I forhold til at bekæmpe illegal arbejdskraft, er det aftalt, at en udenlandsk virksomhed skal kunne vise identifikation på alle medarbejdere, hvis Arbejdstilsynet kræver det.
Næstformanden mener, at aftalen er et stort og vigtigt skridt på vejen til at sikre ordnede forhold på landets byggepladser, men der er stadig vej at gå.
- Næste skridt er, at vi skal have indført obligatorisk ID-kort, så vi og myndighederne i højere grad har mulighed for at sikre, at især udenlandske medarbejdere får den løn, de har krav på. I Danmark må det nemlig være sådan, at man arbejder på danske løn og arbejdsvilkår. Forhandling af løn skal vi nok tage os af. Men det er helt afgørende, at kontrolmekanismerne forbedres, og at det ikke kan betale sig tilsidesætte arbejdsmiljøregler. Her vil dagens aftale føre til klare forbedringer, slår næstformanden fast.