Pasquale Cozzolino fik ikke løn for overarbejde og skulle betale 4.000 kroner tilbage af sin løn til sin nærmeste leder. Blik- og Rørarbejderforbundet har nu indgået forlig med italiensk arbejdsgiver og vil desuden rejse sager for 35 andre underbetalte kollegaer.
Det lyder dejligt med et nyt supersygehus i Odense. Men vi hører mest om forsinkelser, skimmelsvamp, social dumping og lønsnyd på byggepladsen, når sygehuset omtales.
En sag, som Blik- og Rørarbejderforbundet og Kreds Sydjylland-Fyn netop har afsluttet for den italienske VVS'er Pasquale Cozzolino, er et eksempel på sidstnævnte.
Fagforeningen har netop indgået et forlig, der betyder, at Pasquales arbejdsgiver, den italienske virksomhed Euroimpianti S.r.l., har efterbetalt i alt 161.000 kroner til italieneren.
Pasquale Cozzolino arbejdede på OUH-byggeriet i ni måneder. Men hver måned blev han i gennemsnit snydt for over 17.000 kroner.
Virksomheden betalte simpelthen ikke den løn, der var aftalt og heller ikke overtidstillæg og andre tillæg, som VVS-overenskomsten giver ret til. Pasquale og hans kolleger fik eksempelvis ikke overtidstillæg, når de mødte ind kl. 7 om morgenen og fik fri ved 18-tiden, eller når de arbejdede om lørdagen.
Derudover blev Pasquale Cozzolino presset til at tilbagebetale over 4.000 kr. af den løn, han trods alt fik udbetalt, til sin nærmeste leder.
- Det er grotesk. Det minder om metoder fra narkomiljøet. Her er det bare ikke narko, der bliver handlet med, men arbejdskraft. Det er desværre metoder, vi har hørt om før, når arbejdsgiveren er udenlandsk, lyder det fra Carsten Duus, der er næstformand i Kreds Sydjylland-Fyn og har været med til at føre sagen.
Lydoptagelser afslører snyd
Pasguale Cozzolino havde optaget sin samtale med chefen, da han betalte pengene tilbage på sin telefon. Lydoptagelsen vidnede ifølge næstformanden om, at Euroimpianti helt generelt kører et dobbelt bogholderi, hvor man over for omverdenen siger og viser, at man betaler danske lønninger, mens man faktisk betaler medarbejderne langt mindre og endda kræver, at medarbejderen skal betale noget af lønnen tilbage.
Arbejdsgiveren påstod først, at medarbejderne kun havde arbejdet 37 timer om ugen. Men efter lange tovtrækkerier fik fagforeningen de reelle arbejdstider oplyst, hvor det stod klart, at medarbejderne faktisk havde haft de lange arbejdsdage.
Blik- og Rørarbejderforbundet fik første gang kendskab til sagen i foråret 2023.
- Jeg synes, det er forkasteligt, at sagen er blevet trukket sådan i langdrag. Det er sket, fordi firmaet ikke har villet udlevere de relevante oplysninger, siger Carsten Duus, der ikke er overrasket over hele sagen og forløbet:
- Vi oplever desværre tit, at udenlandske virksomheder ikke overholder de regler, der er i Danmark, og det går desværre ofte ud over de udenlandske medarbejdere. Det stemmer overens med den rapport, som BAT (Bygge-, Anlægs- og Trækarteller, red.) og Aalborg Universitet udgav sidste år.
Rapporten, som Carsten Duus henviser til, viser, at udlændinge tager sig af det farligste arbejde og udgør 37 procent af alle dødsulykker, selvom de kun udgør 12 procent af arbejdskraften.
Flere kan være underbetalte
Blik- og Rørarbejderforbundet har kendskab til, at der udover Pasqaule Cozzolino er cirka 35 andre medarbejdere på Nyt OUH-byggeriet, der også er blevet underbetalt af Euroimpianti.
Derfor bliver der i dag, mandag, sendt en fællesmødebegæring afsted. Blik- og Rørarbejderforbundet kommer nemlig til også at køre sag for brud på overenskomsten for de øvrige medarbejdere.
- Vi er klar til at forfølge det helt til Arbejdsretten. Vi vil simpelthen ikke finde os i, at udenlandske kolleger bliver brugt til at trykke lønnen i Danmark nedad, siger Stig Søllested, der har ansvaret for det arbejdsretslige og arbejdsmiljøet.