Top menu

Den danske model sejrer: Femern er OK

Dato: 28/09-2020
1788

FBC og forbund i BAT-kartellet har efter flere måneders forhandlinger underskrevet en overenskomst for Femern-projektet.

Det blev en forhandlingsløsning frem for en konfliktløsning. Bygherren FBC på Femern-projektet har nu underskrevet en overenskomst. Overenskomsten er mellem bygherre FBC og forbundene i BAT-kartellet, der er en paraplyorganisation for de danske byggeforbund.

- Det er i sandhed en fejringens dag. Den danske model har sejret. Vi har løst problemet ved forhandling frem for konflikt. Det, som vi har arbejdet for siden foråret, er endelig kommet i mål. Det var utroligt kritisabelt, at arbejdet på Danmarks største bygge- og anlægsprojekt nogensinde ikke var dækket af en overenskomst. Det er noget vi i fagforeningerne slet, slet ikke kan acceptere, så det er ikke et sekund for tidligt, at den her aftale er blevet underskrevet, siger Niels Braaby, næstformand for Blik & Rørarbejderforbundet.

Ændring i arbejdstid

Én af de store ændringer bliver, at bygherren ikke får mulighed for at gennemføre sin ønskede arbejdstid på 28 dages arbejde af 12 timer i træk efterfulgt af 28 dages fri. Arbejdstidsaftalen var ellers godkendt af Arbejdstilsynet, men den var en af grundene til, at FBC var blevet truet med konflikt. En anden ting bliver et kædeansvar, der betyder, at FBC har ansvaret for alle deres underleverandører også overholder overenskomsten, og at forbundene under BAT-kartellet sikres fri adgang til kontrol af forholdene på byggepladser.

Femern-projektet vurderes at komme til at koste omkring 50 milliarder kroner.