Top menu

Benspænd mod kædeansvar

Dato: 31/03-2016
965

Vi var mange i den danske fagbevægelse, som håbede på indførelse af kædeansvar på hele det danske arbejdsmarked, da et nyt håndhævelsesdirektiv blev vedtaget i EU.

Det nye håndhævelsesdirektiv forlanger nemlig, at udstationeret arbejdskraft skal beskyttes af kædeansvar, så der altid er nogen i en entreprisekæde til at betale, hvis en udstationeret virksomhed går konkurs eller stikker af fra regningen.
 
Hvad der lignede en skærpelse i kampen mod social dumping, har siden udviklet sig i en helt forkert retning. 
 
Kædeansvar står som bekendt langt nede på regeringens ønskeseddel, og derfor bad man arbejdsmarkedets parter om at finde en acceptabel løsning. Mens de svære forhandlinger mellem DA og LO i en periode stod i stampe, strikkede parterne på industriens område, DI og CO-Industri, i mellemtiden et alternativt forslag sammen. 
 
De foreslår en såkaldt dumpingfond, som skal sikre udstationeret arbejdskraft, hvis de bliver snydt for deres løn. Og i mangel på bedre, er det nu det forslag, som regeringen har taget til sig og sendt til høring.
 
Den foreslåede dumpingfond ligger langt fra de ønsker, som Blik- og Rørarbejderforbundet og en række andre fagforeninger har til indførelse af kædeansvar. Vi mener ikke, at forslaget er vidtrækkende nok. Samtidig indeholder forslaget en række ulemper, som der slet ikke er taget højde for. 
 
For eksempel vil den foreslåede dumpingfond kun dække udenlandske arbejdere i udenlandske virksomheder, og som samtidig er omfattet af en overenskomst. Intentionen er måske god nok, men det betyder jo også, at de tusindvis af lønmodtagere uden overenskomst, som oftest er de svageste på arbejdsmarkedet, ikke kan få nogen form for hjælp. Det var vel ikke hensigten, da man vedtog de nye regler i håndhævelsesdirektivet.
 
Udenlandsk arbejdskraft i danske virksomheder er heller ikke sikret gennem fonden. Og det selv om alle virksomheder bliver pålagt til at betale til fonden. I realiteten betyder det, at virksomheder, som har orden i sagerne, skal betale for de virksomheder, som enten snyder eller ikke har styr på tingene. Det er da besynderligt. 
 
Den foreslåede dumpingfond minder derfor mest af alt som en afværgeløsning for indførelse af kædeansvar. 
 
I Blik- og Rørarbejderforbundet vil vi, uanset om forslaget vedtages eller ej, fortsætte kampen for indførelse af kædeansvar. Sammen med de øvrige fagforeninger i byggeriet arbejder vi hårdt for, at det bliver hovedkravet ved næste års overenskomstforhandlinger. 
 
Max Meyer
Forbundsformand