Top menu

EP-kandidater: ID-kort og nye udbudsregler skal gøre op med arbejdskriminalitet

Dato: 05/06-2024
3345

Der var enighed om, at der kan gøres mere i EU for at styrke indsatsen mod arbejdskriminalitet, da Enhedslistens Victoria Velasquez og Socialdemokratiets Magnus Barsøe mødtes til debat hos Blik- og Rørarbejderforbundets hovedbestyrelse.

Arbejdskriminalitet, og ikke mindst hvad EU kan gøre for at komme problemet til livs, var et af de store temaer, da de to kandidater til Europa-Parlamentsvalget Magnus Barsøe fra Socialdemokratiet og Victoria Velasquez fra Enhedslisten besøgte Blik- og Rørarbejderforbundets hovedbestyrelse.

Forslagene lød blandt andet på, at alle udenlandske medarbejdere skal bære ID-kort, og at udbudsreglerne skal ændres.

Det var dog hurtig kritik fra et medlem i hovedbestyrelsen over, at ID-kortet for udenlandske medarbejdere, endnu ikke er vedtaget. Ligesom det ikke er en del af den helt nye aftale, der skal styrke indsatsen mod social dumping som både Socialdemokratiet og Enhedslisten er en del af.

- Nu er det det første valg, jeg stiller op til, og jeg kan ikke garantere noget. Men Jeg kan garantere dig, at jeg hører din skideballe. Og det lægger mig på sinde at få gjort noget ved det, lød det fra Magnus Barsøe fra Socialdemokratiet.

Victoria Velasquez var enig i at kæmpe for et EU-direktiv, der pålægger medarbejdere at bære ID-kort.

Prøverne skal tages af en uvildig

Hun bragte også et andet initiativ på banen, nemlig at oprette en offentlig arbejdsmiljørådgivning:

- Danmark er faktisk et af de eneste lande, der ikke har en offentlig arbejdsmiljørådgivning, som arbejdsmiljørepræsentanterne kan bruge, når de er i tvivl. En rådgivning, der også kan tage eksempelvis asbestprøver, så det ikke er private virksomheder, der tager prøverne, sagde hun med henvisning til dokumentaren Den Sorte Svane, hvor private virksomheder fusker med asbestprøver.

- Vi vil være sikre på, at man er tryg ved, at det er en uvildig, der har taget prøverne.

Hun ønsker også at få styrket arbejdsmiljørepræsentantens rolle.

- Det skal der være fokus på både, når vi beslutter noget i Danmark og i EU. Sådan at en arbejdsmiljørepræsentant eksempelvis kan standset arbejdet, hvis der er farligt arbejde på byggepladsen.

De billigste skal ikke vinde udbuddet

Et andet emne, som begge kandidater var enige om, var, at der skal ændres på det såkaldte udbudsdirektiv. I dag er det således, at det er prisen, der afgør, hvem der får et offentligt udbud. Men kandidaterne mener, der skal være andre parameter, der er afgørende, som eksempelvis ordentlige arbejdsvilkår og løn.

- Jeg har oplevet en boligforening i Brøndby, hvor den entreprenør, der fik udbuddet, var en, der havde en serie af møgsager bag sig, men da det var den virksomhed, der kunne give det billigste tilbud, så var den, der fik udbuddet. Det endte med at der var en masse byggesjusk, som det var enormt dyrt at få rettet op på, forklarede Magnus Barsøe og fortsatte:

- Den type virksomheder skal man kunne afvises i hele Europa. Jeg ved ikke, om det skal være en slags smiley-ordning eller en form for kartotek, men det i hvert fald være muligt, at identificere sådanne virksomheder, så de ikke kan få arbejdsopgaver. Mange af de italienske virksomheder, som der er store problemer med i Danmark, de kan ikke engang få lov at arbejde i Italien, men I Danmark kan de. Det skal vi have gjort noget ved, sagde Barsøe.   

Det er den 9. juni, du kan stemme om, hvem der skal sidde i Europa-Parlamentet.  Her kan du blive klogere på, hvilke kandidater, der kæmper for at bedre arbejdsmiljø.