Top menu

Kvindeligt skorstensfejertræf i Stockholm

Dato: 28/04-2015
797

På tværs af landegrænserne har de kvindelige skorstensfejere taget initiativ til at eteblere et nordisk netværk. Det første møde blev afholdt i Stockholm, hvor skorstensfejerlærling Maria Byskov deltog. Læs hendes beretning fra turen til den svenske hovedstad.

Alle kvinder i skorstensfejerfaget, modtog i februar en indbydelse til et kvindeligt skorstensfejertræf. 
 
For Danmark betød det, at seks kvindelige skorstensfejere modtog en invitation. 
Vi var tre piger der valgte at tage imod indbydelsen, så Danmark blev repræsenteret med 50 procents deltagelse. 
 
Det kvindelige skorstensfejertræf er dannet på baggrund af, at kvindelige skorstensfejere ikke er typiske for branchen. Derfor kunne det være spændende og ikke mindst lærerigt at møde andre kvinder i samme branche og fag – altså møde andre kvinder bag et typisk mandefag. Grundtanken er, at vi kvinder kan udveksle erfaringer fra mandefaget, samt prøve at skabe et netværk på tværs af landene. 
 
Mødet i år blev afholdt i Stockholm i Sverige. Allerede nu er der lagt ideer for næste års møde, hvilket på nuværende tidspunkt overvejes at blive afholdt i Danmark, hvor vi regner med at kunne fremvise skolen, og fortælle om dagligdagen dernede.
 
Vi kendte ikke rigtig til hinanden, ud over de samtaler vi havde ført i gruppen via Facebook. Så det var med store sommerfugle i maven, og lidt nervøsitet, da vi piger mødtes i lufthavnen for at flyve mod Stockholm sammen. Dog blev sommerfugle hurtigt gjort til skamme, da vi havde utrolig let ved at snakke, grine og være sammen – vi har jo alle det til fælles, at vi elsker vores arbejde og det med at være kvinde i et mandefag.
 
 
Vel ankommet til Stockholm blev vi præsenteret for de andre deltagere på turen. Fokus på turen var generelt at få skabt et godt netværk, hvor vi skulle komme med ideer til, hvordan vi kunne få det op og køre og hvad netværket kunne gøre for en selv. Herunder hørte vi også om de svenske traditioner i faget. 
 
Der er stor forskel fra den danske model. For eksempel er en lærling i Sverige, kun kørende med en svend i tre måneder, hvorefter man står på egne ben – der har vi jo altså lidt længere tid med svenden i Danmark. Dette gav dog anledning til at diskutere fordele og ulemper ved dette – alt i alt en god vidensdeling. 
 
Turen indebar også et besøg på de Svenske hustage, samt en introduktion til en typisk hverdag i Sverige. Derudover besøgte vi også skorstensfejermesterenes kontor, hvor mødet i øvrigt også blev holdt.
 
Alt i alt kan den danske delegation kun være enige om, at det var en rigtig god tur og dejligt med nye bekendtskaber.
 
 

På tværs af landegrænserne har de kvindelige skorstensfejere taget initiativ til at etablere et nordisk netværk. Det fø...

Posted by Blik og Rør - I forbund med fremtiden on 28. april 2015