Top menu

EU-valg “Der er ordnede forhold i Danmark”

Dato: 19/05-2014
658

Bernd Holling er tysker, er medlem af Blik & Rør og arbejder på 7. år i Danmark. Det foretrækker han i stedet for Tyskland, hvor han har oplevet social dumping, dårlig løn og urimelige arbejdsforhold.

Hver dag kører 49-årige Bernd Holling 240 km tur-retur mellem sit hus i Rendsburg ved Kielerkanalen og VVS Søberg i Haderslev. Og det gør han gladelig.
 
- Arbejdsforholdene i Danmark er bedre end i Tyskland, konstaterer Bernd, mens vi sidder i frokoststuen ved en etageejendom i Haderslev, som Bernd er med til at renovere.
 
Selvom det snart er 8 år siden, at Bernd begyndte at krydse grænsen for at arbejde, har han ikke glemt, hvorfor han gjorde det.
 
- Der var ikke nok arbejde, hvor jeg kommer fra, og lønnen stod stille. Den sidste timeløn, som jeg arbejdede til i Tyskland, var 12 euro – altså knap 90 danske kroner, husker Bernd og tilføjer:
 
- Og der var ingen udsigt til, at den ville stige.
 
Social dumping efter murens fald
Ifølge Bernd oplevede han allerede dengang det, som sker i Danmark nu: social dumping. Især efter murens fald i 1989.
 
- Der kom mange VVS’er fra det gamle DDR, men også fra f.eks. Polen. Og når der ikke er arbejde nok til alle og ingen mindsteløn, sætter det lønnen under pres, siger Bernd og fortsætter:
 
- Modsat i Danmark er der heller ikke så mange, som er medlem af den tyske fagforening for VVS’er. Og når fagforeningen er svag, har arbejdsgiverne frit spil. Selvom tillidsrepræsentanten tog fat i mester med et problem, trak mester bare på skuldrene. Det blev heller ikke bedre af, at der er en underlig kultur i Tyskland, hvor man – modsat her i Danmark – ikke taler om sin løn. Hvis jeg spurgte en kollega i Tyskland, hvad han tjente, kunne han – for at holde facaden udadtil – finde på at overdrive og sige 20 euro i timen, selvom han ikke tjente mere end mig.
 
Weekendvagt uden betaling
Bernd har arbejdet som VVS’er i 34 år og har også fjernvarmecertifikat og svejsecertifikat. I 15 år kørte han som servicemontør, hvor han ofte skulle stå til rådighed med vagttelefon i weekenderne – uden ekstrabetaling. Og blev han kaldt ud til en opgave, vankede der heller ikke weekendtillæg.
 
- Samtidig oplevede jeg, at vi skulle arbejde hurtigere og hurtigere i hverdagen – og mestrene blev hurtigere og hurtigere til at fyre, hvis man brokkede sig. For der stod altid en anden parat til at udføre arbejdet, siger Bernd, der heller ikke fik arbejdstøj og kørepenge.
 
Alt det er en selvfølge i Haderslev, hvor han også har firmabil.
 
- Jeg har aldrig fortrudt, at jeg begyndte at arbejde i Danmark. Jeg har en timeløn på 168 kroner og en god pris på akkordarbejde. Her er gode og ordnede arbejdsforhold, understreger Bernd.