Top menu

Stor opbakning i EU til ambitiøs asbestplan

Dato: 28/09-2021
2337

Europa-Parlamentets beskæftigelseskomite stemte i går om et asbestforslag, der har til formål at lave en klar strategi for at få fjernet asbest i Europa.

Asbest har fyldt meget i medierne i Danmark den sidste tid, hvor der er kommet et stort fokus efter, at Blik- og Rørarbejderforbundet afholdte en asbestkonference på Christiansborg. Det har også betydet, at Enhedslistens Christian Juhl har kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i samråd om asbestproblematikken i Danmark. På et mere overordnet plan er der dog også foregået en masse arbejde i EU, og det er lykkedes venstrefløjsgruppen, anført af danske Nikolaj Villumsen, at få støtte til et forslag om blandt andet grænseværdier. En stor sejr og et skridt i den rigtige retning, mener forbundsformand Henrik W. Petersen. Han mener dog også, at det ikke må overskygge indsatsen i Danmark.

  • Det er en vigtig milepæl, vi her har nået i EU, selvom vi ikke er helt i mål endnu. Det er dog også stadig vigtigt med en særlig indsats i Danmark. Vi skal huske på, at Danmark faktisk er nummer to på listen over mest anvendt asbest per indbygger gennem tiden i Europa. Så vi fortsætter arbejdet ufortrødent, siger Henrik W. Petersen.

På toppen af listen findes Luxembourg. Det forventes, at et samlet EU-parlament i næste uge vil stemme om indstillingen fra flertallet i beskæftigelsesudvalget. 

Forslaget konkret:

  • Grænseværdi sænkes fra 100.000 asbestfibre per kubikmeter til 1000 pr. kubikmeter
  • Krav om nationale strategier for fjernelse af al asbest i Europa
  • Krav om asbestscreeninger ved salg, udlejning og klimarenovering af bygninger
  • Krav om, at bygningsarbejdere skal være garanteret uddannelse i identificering og håndtering af asbest
  • Et hurtigt og ubureaukratisk system med et retfærdigt niveau af kompensation på tværs af Europa for asbest-relaterede sygdomme
  • Forbud mod indkapsling af asbest