Top menu

Her kan du se dokumentaren: Den forbandede asbest

Dato: 22/02-2023
2816

Du kan nu se dokumentaren "Den forbandede asbest", som er lavet i samarbejde med Blik- og Rørarbejderforbundet.

I tre år har dokumentarist Jakob Carlsen fulgt den kræftsyge blikkenslager Dan Henriksen. Det er blevet til dokumentaren "Den forbandede asbest", der er produceret i samarbejde med Blik- og Rørarbejderforbundet.

Dokumentaren blev vist på tv-kanalen dk4 den 21. februar. Gik du glip af premieren, kan du se den her:

 

 

Dokumentaren handler ikke blot om, hvordan man som en mand i 40’erne forbereder sig på at skulle dø fra sine børn og sin kone. Den handler også om, hvordan Dan Henriksen kæmper for, at andre ikke skal lide samme skæbne som ham.

Dan fik lillejuleaften i 2016 diagnosen lungehindekræft, formentligt efter han som lærling arbejdede med renoveringer på et kursuscenter, hvor han indåndede asbest.

Lægernes dom lød i 2016, at Dan ville leve højst 2-3 år. Men her seks år senere lever han endnu. Det er han naturligvis lykkelig for, men han har også en kynisk betragtning.

- Det havde på nogle punkter været bedst, at jeg var død. Lig på bordet er altid godt, når man kæmper en politisk kamp, sagde Dan Henriksen i forbindelse med premieren.

Dans kamp har ikke været forgæves. 18. maj 2022 landede en politisk aftale, der indeholder 12 indsatser; blandt andet skal der være vejledning om asbest i tilstandsrapporten, og der skal sendes asbestprotokol til ansatte. I forlængelse af aftalen blev det den 3. oktober også besluttet, at det fremover skal kræve autorisation, når virksomheder skal arbejde med asbest.

Læs hvad vi tidligere har skrevet om Dan Henriksen:

Se dokumentaren om Dan, der blev dødssyg efter arbejde med asbest

Dan Henriksen om den nye asbestaftale

Dan Henriksens historie kommer med til EU

Offer for asbest: Nu kan lægerne ikke gøre mere