Top menu

Medlemmerne mener: Dan Henriksen om den nye asbestaftale

Dato: 27/07-2022
2580

Dan Henriksen, der er blevet syg efter at have været udsat for asbest, kommer her med sit syn på den nye politiske aftale om asbest.

Foto: Jakob Carlsen

Fagbladet Blik & Rør har siden 2017 fulgt Dan Henriksens historie. Han blev alvorligt syg af lungehindekræft - som man ved skyldes asbest. Dan blev i sit arbejde som VVS’er eksponeret for asbest 14 år før, han fik diagnosticeret kræft på grund af asbesten. Han har siden kæmpet for, at der skulle laves en strammere lovgivning om asbest.

Dan Henriksen har netop overværet sine to døtre henholdsvis gå ud af folkeskolen og blive student. To begivenheder, han langt fra havde turdet håbe på, han ville komme til at opleve.

HVAD SYNES DU OM DEN NYE ASBESTAFTALE, DAN?

- Jeg synes, det der er mest fantastisk ved aftalen, er, at det er et bredt forlig. Så hvis der kommer en ny regering, så bliver den til noget alligevel. Det er det fedeste, siger Dan og tilføjer:

- Men der er jo ikke så meget at sige til den, for der er jo ikke forhandlet så mange ting på plads endnu.

Med henvisning til, at der stadig er en del løse ender i aftalen. For eksempel er der ikke taget endelig stilling til hverken behovet for en autorisationsordning eller om, hvorvidt indkapsling skal forbydes.

DU HAR JO KÆMPET FOR AT SKABE OPMÆRKSOMHED OM PROBLEMET?

- Jeg synes, det er super fedt, at der er kommet noget – og Blik- og Rørarbejderforbundet har gjort et stort stykke arbejde. Forbundet har jo stort set måned efter måned fortalt medlemmerne, at der er asbest derude. Selvom folk måske er blevet trætte af det, så har forbundet holdt fast, siger han og giver udtryk for særligt to forhåbninger
til aftalen:

- Jeg håber, at virksomhederne ikke får lov til at indkapsle asbesten længere. Det skal væk. Og så håber jeg på, at de nye elever på erhvervsskolerne får viden om asbest allerede fra første skoledag.

ER DER NOGET, DU GODT KUNNE HAVE TÆNKT DIG MERE AF I AFTALEN?

- Jeg kunne godt tænke mig, at der var nogle større bøder og hårdere straffe til virksomhederne. Jeg synes, det skal kunne udløse en fængselsstraf, når virksomhederne ved, at der er asbest, men stadig ikke gør noget ved det.

TROR DU AFTALEN HER ER LØSNINGEN PÅ PROBLEMET?

- Jeg tror ikke, det er løsningen – men det er et skub i den rigtige retning. Vi skal blive ved med at kæmpe, kampen er ikke slut overhovedet.