Top menu

Offer for asbest: Nu kan lægerne ikke gøre mere

Dato: 27/06-2019
1500

Dan Henriksen fik konstateret kræft for to et halvt år siden efter at være stødt på asbest i forbindelse med sit arbejde som VVS’er. Nu har Dan fået den endelige dom: Der er ikke mere at gøre

- Det ser ikke ud, som vi havde håbet på. Jeg har været igennem en hel del. Blandt andet en stor operation, hvor jeg blev skåret op, og man skrællede asbesten væk fra lungen. Efter det blev jeg syet sammen igen og troede, alt var godt. Jeg gik til en masse strålinger for at sørge for, at det ikke skulle komme igen. Men det er desværre kommet igen, siger Dan Henriksen. 

Dan blev udsat for asbest 14 år, før han blev syg. Han renoverede et kursuscenter, og først da arbejdet var færdigt, blev det opdaget, der var asbest. Nu er Dan uhelbredeligt syg af kræft, og den kræftform, ved man, skyldes asbest. Prognosen er 2,5 til 3 år at leve i, når man har fået konstateret den type kræft. Dan har været syg i to år nu.

- Jeg regner da med, at jeg napper de tre år. Jeg mangler et halvt år. Men om jeg lever et halvt år, eller om jeg lever tre år, det er der ikke nogen, der ved. Jeg håber bare at leve så længe som muligt, siger Dan.

Dan har besluttet ikke at få mere behandling for at kunne få det meste ud af den sidste tid:

- Jeg har ikke kræfter til at komme igennem endnu en omgang, som den jeg har været igennem. Hvis man ikke er syg, så bliver man syg. Det er jo det rene gift, de sprøjter ind i folk, og det har også nogle følgesygdomme. Blandt andet har jeg fået et dårligt hjerte. Mit hjerte er røget ned på 25 procent, og det gør, at jeg ikke kan gå en almindelig tur, fortæller Dan Henriksen.

Syg af sit arbejde
Dan Henriksen fik kræft, fordi han arbejdede, hvor der var asbest. Der er stadig mange håndværkere, der kommer i kontakt med asbest hver dag, og det er noget, der i dén grad ligger Dan Henriksen på sinde:

− Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke får lavet en lov, der siger, at går man ind i en bygning, der er så og så gammel, skal der undersøges, om der er asbest. Og hvis der ikke er asbest, så skal det skrives ned, så alle ved, der ikke er asbest i den ejendom. Hvis der er asbest, så skal det skrives ned, hvor det er blevet fundet, hvad der bliver fjernet, og hvor der stadig er asbest. Dét kan redde menneskeliv. Jeg kan slet ikke forstå, at politikerne ikke kigger mere på det, end de gør, siger Dan Henriksen og fortsætter:

− Det er rigtigt mange liv, vi snakker her. 400 liv om året, I politikere måske kunne redde. Eller ikke kunne redde, men som I KAN redde, hvis I vil. Det drejer sig bare om at gå ind og få lavet en lov. Det kan ikke være så svært: Hvis man siger, det er en ejendom, så er det ejendommen, der skal betale for den undersøgelse, så det er ikke engang noget, der kommer til at koste jer, politikere, en krone, det er bare om at få fat i en kuglepen og kradset det ned. Jeg synes, det er ringe. Rigtigt ringe! I burde skamme jer, politikere. Jeg skal dø, fordi der ikke er nogen lov. Det er kraftstedme ikke i orden!

Råd til kollegaerne
Dans afsluttende råd til kollegaerne står ligeså klokkeklart som hans holdning til politikerne: − Stop arbejdet med det samme, fordi inden I får set jer om, så har I reddet jer den samme sygdom som mig, og så kan I begynde at tælle dagene nedad. Lad være med det der ’ah, der er så lidt. Det går nok’, for det går absolut ikke! Stop arbejdet med det samme, og sig til chefen, at der skal et asbestfirma ud, før vi rykker videre her. Der er ikke noget, I skal tænke over. Det er bare at stoppe arbejdet. Det er fandme vigtigt!

Blik & Rør Podcast har talt med Dan, efter han fik den endelige dom. Du kan høre det rørende interview her: