Top menu

Se dokumentaren om Dan, der blev dødssyg efter arbejde med asbest

Dato: 21/02-2023
2815

Blik- og Rørarbejderforbundet har i samarbejde med fotograf Jakob Carlsen produceret dokumentarfilmen, om Dan Henriksen der fik lungehindekræft, efter han havde arbejdet med asbest.

Hvordan forbereder man sig på, at man skal dø?

Det vidste hverken Dan Henriksen eller hans familie, men de blev nødt til at forholde sig til det, så godt de kunne, da Dan i starten af fyrrerne fik konstateret lungehindekræft.

Og du kan se med i dokumentaren ”Den forbandede asbest”, der bliver vist tirsdag aften på DK4.

Dokumentaren handler om meget mere end om en families liv med en dødssyg far og ægtemand. Den handler også om, hvordan Dan kæmper for, at andre ikke skal lide samme skæbne som ham.

Det kan være, du allerede kender historien, om Dan, der lillejuleaften i 2016 fik diagnosen lungehindekræft, formentlig fordi han som ung arbejdede på et kursuscenter, hvor han indåndede asbest.

Fagbladet Blik & Rør har nemlig flere gange tidligere fortalt om den nu 46-arige blikkenslager og hans kamp for, at andre ikke skal ende som ham. 

Og det er også den altoverskyggende årsag til, at Dan medvirker i dokumentaren.

-  Det er et vigtigt budskab, at asbesten er over det hele, og at man kan dø af det indånde det. Det er noget, vi alle sammen skal passe på, siger Dan Henriksen, da Blik- og Rørarbejderforbundet taler med ham op til premieren.

De nyeste beregninger peger på, at op mod 1.300 danskere hvert år dør af asbestrelaterede sygdomme.

Lægernes dom lød i 2016, at Dan ville leve højst 2-3 år. Men her seks år senere lever han endnu. Det er han naturligvis lykkelig for, men han har også en kynisk betragtning.

- Det havde på nogle punkter været bedst, at jeg var død. Lig på bordet er altid godt, når man kæmper en politisk kamp, siger han.

Dan har, siden han blev syg, kæmpet for en lovgivning, der beskytter mennesker mod at indånde de farlige asbestfibre. I dokumentaren følger man blandt andet Dan, da han er med til Blik- og Rørarbejderforbundets asbestkonference på Christiansborg.

Og kampen har ikke været forgæves. 18. maj 2022 landede en politisk aftale, der indeholder 12 indsatser; blandt andet skal der være vejledning om asbest i tilstandsrapporten, og der skal sendes asbestprotokol til ansatte. I forlængelse af aftalen blev det den 3. oktober også besluttet, at det fremover skal kræve autorisation, når virksomheder skal arbejde med asbest.

Det var naturligvis også en stor sejr for Blik- og Rørarbejderforbundet, der har lagt politisk pres på for at få en mere restriktiv lovgivning på området i årevis. I det lys mener forbundsformand Henrik W. Petersen, at Dans historie er vigtig at få fortalt.

Dan er det menneskelige bevis på, hvilke konsekvenser det kan have at blive udsat for asbest. Det, tror jeg desværre. er vigtigt, at så mange som muligt ser, og især politikerne, og at det bliver menneskeliggjort for dem. Det har blandt andet været med til, at der her de senere år er sket rigtig meget på det politiske plan omkring asbestproblemet. Der er landet en aftale om 12 initiativer, og der er enighed om, at der skal indføres en autorisationsordning. Det er virkelig gode fremskridt i den rigtige retning, men vi har stadig lang vej endnu mod et asbestfrit Danmark, og før vi er sikre på, at andre ikke ender i den tragiske situation som Dan.

I dokumentaren kommer seerne også tæt på Dans kone Tina, og deres to teenagedøtre Julie og Nadja, der lever med visheden om, at Dan skal dø tidligt.

I efteråret 2021 blev Dan erklæret kræftfri. Han har stadig mange følgesygdomme, blandt andet har han nedsat lungefunktion, dårligt hjerte og nyrer.

- Jeg er i live. Det er det vigtigste, men kørestolen er blevet min bedste ven, og de følgesygdomme, jeg har fået, er også livstruende, siger Dan Henriksen.

Du kan se dokumentarfilmen ’Den forbandede asbest’ på DK4 den 21. februar kl. 20:35.

Filmen er udarbejdet af Blik- og Rørarbejderforbundet og dokumentarist Jakob Carlsen.