Top menu

Intet folkemøde uden gode VVS'ere

Dato: 15/07-2021
Tags: VVS
2281

På årets Folkemøde i Allinge på Bornholm skal der trækkes en del vand og sættes toiletvogne op. Den klarer de to lærlinge Bastian og Jens.

Jens og Bastian sætter Folkemødet op
Bastian og Jens er begge bosat på Bornholm og lærlinge hos VVS Bornholm. Foto: Laust Jordal

Alle, der har besøgt Bornholm, er ikke i tvivl om, at klippeøen har en særlig charme. Den er ofte ensbetydende med sommer, sol og ferieplaner. Der er nogle ting på Bornholm, man ikke kan finde andre steder i Danmark. Tag bare klipperne. Eller solskinnet. Bornholm er faktisk det sted i Danmark med flest registrerede solskinstimer. Det er altså den perfekte ferieø.

Måske er det derfor, at der hvert år i juni måned bliver afholdt Folkemøde i Allinge på Bornholm. Det vil sige, at Allinge bliver samlingspunkt for op mod 100.000 mennesker, politiske debatter og selvfølgelig en masse fest og løjer. Men når så mange mennesker skal samles ét sted, så kræver det, at man bygger en midlertidig infrastruktur op. Der skal være adgang til drikkevand og toiletter, og det er der jo nogen, der skal sørge for.

Opgaven klarer VVS Bornholm med bravur. Fagbladet Blik & Rør tog over for at møde nogle af de medlemmer, der har fået opgaven med at skulle bygge alt det her op.

- Det ville være svært at holde folkemøde uden god VVS. Så kunne man jo ikke gå på toilettet, og så skulle man bruge skoven. Det ville nok være lidt udfordrende, griner Jens Ejnar Nielsen, der er 18 år gammel og blikkenslagerlærling hos VVS Bornholm, og som er én af to lærlinge, der arbejder på folkemødet.

- Vi er i gang med at lave vand til en 7-eleven butik. De skal have vand til to håndvaske og kaffemaskiner. Vi skal også lave nogle afløb og sætte vandstandere op, så de kan få noget at drikke, fortæller 20-årige Bastian Hovgaard Kofod Nielsen, der også er lærling hos VVS Bornholm med speciale som energispecialist.

På pladsen er der i år kun tre madboder, og udover at trække vand til dem, så har Jens og Bastian også været med til at sætte 18 toiletvogne op. Bastian påpeger, at det er nye vandstandere fra Grohe med trådløst armatur på grund af corona, som de skal sætte op.

Ikke bare lige sådan

Normalt når man laver VVS, så laver man det for, at det kan holde i lang tid. Når man laver VVS til et arrangement som folkemødet, så er alt man laver midlertidigt. Det giver mange udfordringer, mener Bastian.

- Man skal lige have fundet vej til alting – både vand og afløb. Det er dog også sjovt, fordi man skal finde på kreative løsninger og tænke, hvordan man kommer frem og tilbage på pladsen uden, at det går ud over andre. Måden de har grebet det an på, er, at de gennem årene har lavet nogle brønde rundt omkring. Så ved de nemlig præcis, hvor de kan få vand fra. Derudover placerer arrangørerne teltene strategisk efter, hvor der er nem adgang til vand.

Mindre end normalt

I 2020 blev Folkemødet aflyst på grund af corona, og i år er det i en meget nedskaleret version, det foregår. Normalt har de været 5-6 mand og et par lærlinge om arbejdet – nu er de bare én svend og to lærlinge. Tidligere har hele havnen i Allinge været fyldt med madboder – i år er der som nævnt kun tre styk at finde. Den nedskalerede version gør dog intet ved drengenes gode humør.

- Det er sjovt og dejligt, man kan komme så meget ud. Vores fag er indenfor normalt, så vi nyder det, siger Bastian. Jens er faktisk blikkenslager, men han har ikke så mange blikopgaver om sommeren, så han hjælper til på VVS-delen.

Dejligt at bo på en smuk ø

Jens og Bastian er begge fra Bornholm og har valgt at blive boende. De synes begge, at det er et dejligt sted at bo. - Det er fedt at bo her med naturen, men jeg kan også rigtigt godt lide mine kolleger, og det er et godt sted at lære, siger Jens.

Han understreger, at det er meget anderledes end at bo på Sjælland, hvor han var på skole.

- Det var ikke fordi, jeg havde vildt meget lyst til at gå i skoven derovre, griner Jens. Han påpeger desuden, at når han snakker med andre ovre fra Sjælland, så er det også altid naturen på Bornholm, de fremhæver, og synes er meget betagende. Bastian supplerer med, at selvom Bornholm er smukt, så kan det give nogle udfordringer at arbejde på en klippeø.

- Man kommer ikke bare lige ud og sætter en spade i jorden, når man skal lave kloak, siger Bastian.

Den grønne omstilling skal på dagsordenen

På Folkemødet bliver der debatteret forskellige politiske emner, og Blik- & Rørarbejderforbundet har tidligere været vært for bl.a. debatter om ventilationsrens og asbest. Bastian synes, at man burde tage den grønne omstilling op som et emne på Folkemødet.

- Man burde snakke om den grønne omstilling på Bornholm. Man kalder det trodsalt ”The green bright island”, og de vil gerne have, den er grøn om et par år. Udover den grønne omstilling, så synes Bastian, at det burde være nemmere at søge tilskud til varmepumper.

Om folkemødet

  • Folkemødet finder sted hvert år i uge 24 i Allinge på Bornholm.
  • Formålet med Folkemødet er at mindske afstanden og øge tilliden mellem borgere og beslutningstagere.
  • Folkemødet er inspireret af den svenske politikeruge Almedalsveckan, der afholdes i uge 27 hvert år på Gotland