I starten af det nye år forhandles den offentlige overenskomst. Spørgsmålet er dog, hvordan rammerne bliver i kølvandet på coronavirus og økonomisk krise.
I januar og februar skal der forhandles overenskomst for alle de offentlige ansatte i Danmark. I Danmark har vi en kæmpe offentlig sektor, og derfor kommer overenskomstforhandlingerne til at dække omkring 720.000 lønmodtagere. Herunder er der faggrupper som eksempelvis lærere, sygeplejersker og læger, men der er også håndværkere – herunder omkring 150 medlemmer af Blik & Rør, som ikke er dækket af VVS-overenskomsten. Det er altså dem, som skal sikres gode arbejdsvilkår nu. Et af de store spørgsmål bliver, hvordan coronavirus og økonomisk krise kommer til at påvirke overenskomstforhandlingerne.
- Det, der bliver særligt spændende, er rammen, og i hvor høj grad corona kommer til at spille ind i det samlede overenskomstresultat, siger Søren Schytte der er forbundssekretær og forhandlingsansvarlig for OK2021 hos Blik- og Rørarbejderforbundet.
På den offentlige overenskomst har man en reguleringsordning, der betyder, at lønnen skal følges ad med det private arbejdsmarked. Den sikrer, at hverken det offentlige eller det private arbejdsmarkede pludselig kommer for langt foran.
- Jeg vil gå efter, at Coronaen ikke får den store betydning for lønudviklingen. Det kræver nemlig en god økonomisk ramme som udgangspunkt for at lave en treårig aftale, siger Søren Schytte.
Corona ingen undskyldning
Formanden for Forhandlingsfællesskabet, Mona Striib mener heller ikke, at coronaen skal være en undskyldning for arbejdsgiverne.
- Corona har vendt op og ned på mange ting i år. Det gælder også vores forberedelser til OK-21. Men vi er ambitiøse, klar og forventer, at arbejdsgiverne også er det – med en ordentlig økonomisk ramme under armen. Det er nødvendigt, hvis vi skal kunne se ind i en treårig overenskomstperiode, som arbejdsgiverne ønsker, siger Mona Striib i en pressemeddelelse fra Forhandlingsfællesskabet.
Knap 150 medlemmer i Blik- og Rørarbejderforbundet er ansat i enten kommuner, regioner og staten. Derudover er knap 20 medlemmer ansat i virksomheder, som tidligere har været offentligt ejede, men er tiltrådt en offentlig overenskomst