Top menu

Kend dine corona-rettigheder på arbejdspladsen

Dato: 03/12-2021
Tags: Corona
2388

Corona blusser op, og der kommer igen restriktioner i samfundet. Men hvad betyder det for arbejdsgangen? Og hvad har din arbejdsgiver ret til at kræve af dig?

FH har lavet en vejledning, som giver et godt overblik over, hvad din arbejdsgiver kan, og ikke kan, kræve af dig, når der igen er kommet flere corona-restriktioner. Vær dog opmærksom på, at mange situationer kan være reguleret af overenskomster, som vejledningen ikke tager højde for.

Her er de vigtigste ting at vide om, hvad arbejdsgiver godt må bede om:

Der er netop indført mulighed for, at arbejdsgiveren kan pålægge medarbejdere at fremvise et gyldigt coronapas, når de møder på arbejde.

  • Dog skal din arbejdsgiver også dække alle relevante udgifter i forbindelse med en evt. test – og du skal kompenseres økonomisk for den tid, du bruger på at tage testen (også selvom testen tages uden for normal arbejdstid).
  • Pålægges du en test af arbejdsgiver, skal du have en skriftlig besked med begrundelse.  
  • Efterlever du ikke arbejdsgivers krav om at fremvise gyldigt coronapas, kan det have konsekvenser for din ansættelse med en påtale, advarsel eller afskedigelse. Dog skal arbejdsgiver skriftligt oplyse dig om, at manglende efterlevelse af et pålæg om at fremvise coronapas eller test, vil kunne mødes med ansættelsesretlige sanktioner.
  • Arbejdsgiver kan også pålægge en færdigvaccineret at tage en coronatest, hvis der eksempelvis er stort smitteudbrud på arbejdspladsen.
  • Din arbejdsgiver har ret til at se resultatet af den test, han har pålagt dig at tage. Dertil har han også krav på at vide, hvornår testen er foretaget. Arbejdsgiveren kan også bede om dokumentation herfor.
  • Du skal som udgangspunkt stille dig til rådighed for din arbejdsgiver, men følger din arbejdsgiver ikke sundhedsmyndighedernes vejledning om at hjemsende coronasmittede medarbejdere, bør du kontakte sundhedsmyndighederne eller din fagforening.

Dette må arbejdsgiver ikke bede om:

  • Arbejdsgiver må ikke bede om oplysninger om, hvorvidt du er blevet vaccineret - det hører under helbredsoplysninger, hvilket arbejdsgiver ikke må anmode om, hverken før eller efter ansættelsen.
  • Din arbejdsgiver kan ikke kræve, at du bliver vaccineret mod Covid-19, da det er din personlige rettighed, og ikke hører under ledelsesretten.
  • Derfor kan du heller ikke blive fyret, hvis du ikke er vaccineret – hvis arbejdet dog kræver vaccination, bør arbejdsgiveren forsøge at få dig omplaceret.
  • En arbejdsgiver må ikke bede om oplysninger om din helbredstilstand eller tage din temperatur, da det også hører under helbredsoplysninger.

Loven gælder både for offentlige og private arbejdsgivere. Læs mere på FH’s side om løn og ansættelse: Corona og COVID-19: Få svar på dine spørgsmål i FH-vejledning (fho.dk)