Top menu

Fagforeninger demonstrerer over manglende Femern-overenskomst

Dato: 16/09-2020
1778

På Femernforbindelsen har bygherre FBC valgt ikke at underskrive en overenskomst, og arbejdet er startet. Det blev markeret ved en demonstration i dag.

Danmarkshistoriens største anlægsprojekt er påbegyndt uden en overenskomst for medarbejderne. Hele 53 milliarder skattekroner kommer Femern Bælt-forbindelsen til at koste. Derfor er det også frustrerende, at bygherre FBC ikke vil indgå en overenskomst og sikre medarbejderne ordentlige arbejdsforhold, mener Niels Braaby.

- Jeg er simpelthen fortørnet over, at FBC har valgt ikke at underskrive en overenskomst med forbundene under BAT. FBC kom selv og spurgte, om de kunne forhandle en overenskomst, hvilket vi selvfølgelig var glade for, og efterfølgende brugte vi seks måneder på forhandlinger, og vi troede egentlig, vi var nået til enighed, men så ville de ikke underskrive til sidst, siger Niels Braaby, næstformand hos Blik & Rørarbejderforbundet. 

I dag den 16. september var der derfor demonstration nede i Rødby på Lolland, hvor Niels Braaby deltog. Her var baggrunden den manglende overenskomst.

- Vi var nødt til at markere, at det ikke er ok, at de ikke vil være med til at sikre arbejderne ordentlige vilkår.

Regler om arbejdstid

En anden ting som FBC har fået godkendt uden om fagforeningerne er reglerne for arbejdstiden på projektet. Den aftale de har, sikrer dem, at deres arbejdere kan arbejde 28 dage i træk med arbejdsdage af 12 timers varighed. Derefter får de 28 dages fri.

- Det er uhørt, det her. Jeg frygter, at vi risikerer ulykker, der opstår på baggrund af udmattelse. I Danmark arbejder man altså ikke 12 timer 28 dage i træk – det er der mange grunde til. De arbejder med farlige maskiner dernede. Der skal man altså være udhvilet og fokuseret. Det er mig en gåde, at det er gået gennem Arbejdstilsynet det her, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand for Blik & Rørarbejderforbundet.