Ifølge Energistyrelsen skal det udløse op mod 37.000 kr. i støtte, når private boligejere udskifter oliefyret med en varmepumpe. Blik- og Rørarbejderforbundet bakker op om forslaget, som vil få flere danskere til at investere i grønnere varme.
Et bredt flertal i Folketinget afsatte med klimaftalen fra juni 2020 en stor pose penge til en række puljer, der skal fremme den grønne omstilling gennem investeringer i energirenoveringer, udskiftning af oliefyr til varmepumpe og energieffektivisering af erhvervsvirksomheder. På den baggrund sendte Energistyrelsen i sidste uge tre bekendtgørelser i høring, som blandt andet vil få betydning for, hvor meget boligejere kan få i støtte, hvis de vælger at udskifte deres oliefyr, biobrændsel eller elvarme til fordel for en varmepumpe.
Op mod 37.000 kr. i tilskud
Med udkastet til bekendtgørelse om tilskud til energibesparelser og energieffektiviseringer i bygninger til helårsbeboelse lægger Energistyrelsen op til, at der kan gives tilskud på mellem 22.000 – 37.000 kr. på en luft-til-væske varmepumpe, afhængig af varmepumpens energimærkning og husets størrelse.
Det bliver mødt med opbakning fra Blik- og Rørarbejderforbundets næstformand, Niels Braaby.
- Det er et skridt i den helt rigtige retning, at der nu lægges op til, at det skal være billigere for både almindelige mennesker og virksomheder at gå over til grøn opvarmning. Vi ved, at bygninger står for 40 % af vores samlede energiforbrug i Danmark. Derfor har vi i Blik og Rør længe arbejdet for at gøre politikerne opmærksomme på, at det skal kunne betale sig at energioptimere, hvis vi for alvor skal nå målet om en 70 % reduktion af CO2 i 2050, siger Niels Braaby.
Gavner både klima og pengepung
Ifølge næstformand Niels Braaby er der stort potentiale at hente ved at få flere til at skifte oliefyret ud med en varmepumpe – både for klimaet og for den enkelte boligejers pengepung.
- For nylig viste en rapport fra Teknologisk Institut, at en investering i en varmepumpe er tjent hjem efter kun 6 år på grund af reduktionerne i omkostningerne til opvarmning. Den investering bliver endnu bedre nu, hvis det nye tilskud vedtages, og det skal nok få mange flere boligejere til at gå i gang med udskiftningen, siger Niels Braaby.
De tre bekendtgørelser er i høring de næste par uger, og der kan derfor stadig ske justeringer på baggrund af det forslag, Energistyrelsen har fremlagt.
Fakta: Nye tilskudspuljer
Hvis forslaget vedtages, vil der være tre tilskudspuljer, som går under betegnelserne bygningspuljen, erhvervspuljen og skrotningsordningen.
- Bygningspuljen er målrettet helårsbeboelse og omfatter bl.a. skrotning af olie- og gasfyr, installation af mekanisk ventilation og forbedringer af bygningers klimaskærm.
- Erhvervspuljen er målrettet erhvervsvirksomheders konvertering væk fra fossile brændsler, energieffektivisering af processer, der ikke kan konverteres til el, samt effektivisering af intern transport med fx gaffeltrucks og traktorer.
- Skrotningsordningen er målrettet udbredelse af varmepumper på abonnement, som er et forretningskoncept, hvor virksomheder mod betaling ejer og driver varmepumper installeret hos virksomhedernes kunder.