Top menu

Varmepumpe kan bedst betale sig

Dato: 08/07-2020
Tags: VVS
1728

Der er større besparelser at hente ved at udskifte sit oliefyr med en luft-vand varmepumpe end ved energirenoveringer af klimaskærmen. Det viser en ny rapport lavet af Teknologisk Institut for TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Rapporten konkluderer, at en investering i en varmepumpe er tjent hjem efter kun 6 år på grund af reduktionerne i omkostningerne til opvarmning. Når man derimod kigger på investeringer i energirenovering af klimaskærmen (udskiftning af vinduer og døre), så er det først tjent hjem efter 14 år.

- Vi har i mange år argumenteret for, at flere burde investere i en luft-vand varmepumpe, fordi vi ved, at det er et rigtigt godt sted at starte for husejere, som ønsker at energioptimere deres bolig. Det bekræfter rapporten fra Teknologisk Institut nu, og jeg håber, at det vil betyde, at endnu flere vil gå i gang med investeringerne, siger Niels Braaby, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Varmepumpe er det bedste sted at starte

Det har i mange år været anbefalet, at man skal energirenovere boligens klimaskærm, før man installerer en varmepumpe, hvis boligen ikke har et godt energimærke. Men rapporten fra Teknologisk Institut slår nu fast, at der ikke er teknisk grundlag for at vente med at installere en varmepumpe, indtil boligens klimaskærm er blevet renoveret.

- Vi er glade for, at vi nu har dokumentation for, at der ikke er grund til at vente med at udskifte sit oliefyr til en varmepumpe, indtil klimaskærmen er renoveret. Det kan også gøre det mere overskueligt for den enkelte boligejer, at de kan starte med at installere en varmepumpe og hurtigt få et afkast, siger Niels Braaby, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Skal installeres af kvalificeret installatør

Rapporten peger også på, at varmepumpens virkningsgrad afhænger meget af, om den er installeret rigtigt. Derfor er det afgørende for den samlede besparelse, at varmepumpen opsættes af en kvalificeret installatør.

- Det er rigtig vigtigt, at det er en kvalificeret installatør, der står for udskiftningen af oliefyr til varmepumper. Det glæder mig derfor meget, at rapporten anerkender det VVS-faglige arbejde, for det er en teknisk kompliceret installation, som er fuldstændig afgørende for, hvor stor besparelsen bliver, siger Niels Braaby, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Du kan læse rapporten her.