Top menu

Helt skorstensfejerfirma i karantæne

1685

En teambuilding tur til Livigno endte med at blive en noget anderledes oplevelse. Tre dage efter ankomst, måtte de syv skorstensfejere pakke grejet sammen igen og tage hjem i karantæne.

Turen havde været planlagt længe. Teambuildingturen er årets højdepunkt for svendene hos skorstensfe­jermester Jens Otte Brandt i Skælskør, og i år gik turen til det nordita­lienske skisportssted Livigno. Men op til afrejsen den 28. februar begyndte rygter­ne om Corona-virusset at sprede sig mere og mere i de danske medier.

I slutningen af februar var det dog ikke mere alvorligt, end at sundhedsstyrelsens vurdering var, at risikoen for at man ville se udbredt smitte i Danmark var lav, og man kunne altså stadig tage på ferie uden pro­blemer, hvis man blot var ekstra opmærk­som på hygiejnen.

Fejerne glædede sig derfor, og bilerne blev pakket som planlagt, dog med ekstra håndsæbe og sprit - og så gik turen ellers syd på.

"På det tidspunkt fik vi det indtryk, at en almindelig influenza faktisk var værre, så vi havde det sådan set godt med at tage afsted. Men vi holdt os hele tiden orienteret i medierne," fortæller Anders Petersen, som er en af de skorstensfejer­svende, som var med på turen.

3 dage i Italien

Da holdet den 29. februar ankom til Li­vigno, som ligger cirka 130 km syd for corona-hotspottet Ischgl i Østrig, var der nu konstateret tre smittetilfælde hjemme i Danmark. Men situationen var stadig rolig, så alle mand kom ud på ski og med hjælp fra en kyndig guide, startede skituren rigtig godt.

Men i løbet af tre dage, kom Sundeds­styrelsen med nye anbefalinger – alle, der havde opholdt sig i et af de særlige risikoområder, skulle nu blive hjemme i to uger efter hjemkomst. Og til alles store ærgrelse, var hele Norditalien, inklusive Livigno, karakteriseret som netop sådan et område.

"Stort set alle vores koner og kærester arbejder i sundhedssektoren, så dét her var alvorlige nyheder for os. Vi kontaktede derfor sundshedsmyndighederne som sagde, at vi ikke måtte være sammen med familien, når vi kom hjem, og eftersom vi også har stor menneskekonkakt på arbej­det, skulle vi alle gå i 14 dages karantæne ved hjemkomsten," fortæller Anders.

Den melding fik holdet til at pakke sam­men og køre hjem.

14 dages karantæne

Eftersom den enkelte ikke kunne tage hjem til deres familie, fordi de risikerede at smitte hele familien, gik de fleste svende i karantæne hjemme i Jens Brandts private bolig.

"Jeg havde tre svende og en lærling boende i 14 dage, og selvom det var en lidt vant situation for os alle sammen, så gik det faktisk ufatteligt fint," fortæller Jens Otte Brandt, som har taget hele situationen med oprejst pande, selvom det ikke lige var sådan, han havde tænkt, at kollegaerne skulle komme tættere på hinanden.

Virksomhedens kontordame blev instru­eret i at tage ud og handle for de karan­tæne-ramte fejere. Indkøbene blev stillet på fliserne ved arbejdspladsen, hvorefter fejerne kunne hente maden i sikker af­stand fra alle andre.

"Det gik faktisk rigtig fint, vi hjalp jo hinanden. Der blev lavet mad og vasket tøj, som man nu skal, og vi gav hinanden plads til også at være lidt alene," fortæller Anders, som dog ikke lægger skjul på, at nogle dage var bedre end andre.

Anders er far til tre piger på henholdsvis 4, 8 og 12 år, og hans hustru arbejder i hjemmeplejen. Der var derfor slet ikke tvivl om, at han i hvert fald ikke skulle hjem. Han ville ikke risikere at smitte nogen. Men 14 dage er lang tid at undvære sin familie.

"Selvom vi havde det fint hos Jens, så blev det sværere og sværere at undvære dem derhjemme, og der var en enkelt dag, hvor jeg virkelig blev ramt af det hele. Jeg blev enormt ked af det, og følte virkelig ’I kan rende mig med det her karantæ­ne – nu tager jeg sgu hjem til mine børn’," fortæller Anders, og beskriver hvordan tankemylderet ramte dem alle, fordi situ­ationen var så uvant, og det var svært at blive helt klog på, hvor alvorligt det her Corona egentlig var.

Tilbage på job

Den 18. marts blev gruppen ’lukket ud igen’, og selvom en enkelt havde begyndende symptomer og derfor blev tjekket for Corona, slap de fra smitten.

Firmaet havde været lukket ned siden 28. februar, så der var en del at se til, da svendene vendte tilbage i det sorte tøj. Heldigvis havde holdet haft god tid til at forberede sig og var ble­vet enige om nogle gode retningslinjer for, hvordan de sikkert kunne vende tilbage til arbejdet.

"Ligesom alle andre, har vi også taget vores forholdsregler nu. Vi har gummihandsker på, som bliver skiftet efter hver kunde. Derudover bærer vi vores masker med P3 filter hele tiden, vi har håndsprit med i bilen, og vi sørger for at holde afstand," forklarer Anders, som synes, at det er det helt rigtige at gøre, selvom det selvfølgelig gør arbejdet en lille smule mere be­sværligt.

Selvom virksomheden måtte holde lukket 14 dage mere end planlagt, så er Jens Otto Brandt stadig fortrøstnings­fuld. Selvom det har været en dyr for­nøjelse, tror han på, at virksomheden kan overleve og få opgaver nok til at holde hjulene i gang.