Top menu

Mester sendte fire skorstensfejere på efteruddannelse på en gang

Dato: 04/12-2023
3092

Der bliver færre og færre brændeovne i storbyerne. Og hvad gør man så, når man er skorstensfejer? For Skorstensfejervæsenet i København har det betydet, at svendene skal oplæres i at montere og servicere varmepumper.

Foto: Jonas Krøner

14 dage måtte skorstensfejermestrene Henrik B. Jensen og Henrik Louie Jensen fra Skorstensfejervæsenet i København
undvære fire ud af ti svende. Årsagen var, at de havde sendt dem på efteruddannelse, så de kunne lære at montere og servicere varmepumper, et såkaldt F-Gas 2-kursus med fokus på luft-luft varmepumper. Det er egentlig ikke, fordi virksomheden på nuværende
tidspunkt monterer varmepumper, men Henrik B. Jensen ser mere efteruddannelsen som en investering i fremtiden.

- Vi har været gode til de seneste år at videreuddanne os, især indenfor ventilationsområdet. I byområderne, der mærker vi en lille form for afmatning på grund af nedlæggelse af brændeovne, og derfor bliver vi nødt til at se, hvordan
vi kan bruge vores fag i fremtiden.

BOMBET OG ØR
En af de fire svende, der var med på kurset, var Henrik Tejnø - en erfaren skorstensfejer, der blev udlært i 1986. Han var glad for at komme på efteruddannelse, selvom han synes, det kan være svært at sidde stille en hel dag.

- Den var også hårdt, fordi man får så mange nye ting i hovedet. Man var helt bombet og ør i hovedet, når man kom hjem om eftermiddagen. Det er på en helt anden måde, end når man har haft en almindelig arbejdsdag, som jo kører mest på rutiner, fortæller
den 56-årige mestersvend.


Med til kurset følger et certifikat, som kræver en eksamen, og Henrik Tejnø indrømmer, at det ikke var uden sommerfugle
i maven, at han gik til den.

- Teorien var stram. Vi fik nogle ting at vide, som vi ikke har pillet ved før. Og det får man ind i hovedet på to uger, og så skal man kunne tingene til eksamen om fredagen. Jeg var lidt anspændt, men det skal man også være. Svendene fik fuld løn under kurset.


- Jeg ville jo nok betænke mig lidt ved at skulle gå ned i løn for at tage et kursus, som både er i min og firmaets interesse. Det blev forhandlet ind i de nye overenskomster, at der fra første september er fuld løndækning under efteruddannelserne, hvor det tidligere var 85 procent af lønnen, man fik dækket.

STOR UDSTYRSPAKKE
Det er ikke kun selve kurset og svendenes arbejdstid, som har kostet virksomheden penge. For at de kan blive godkendt i KMO (Kølebranchens Miljøordning), skal svendene også have en stor udstyrspakke med det rigtige værktøj.


- Men vi mener, det er en god investering at sende folk afsted. Vi tror på, at det er givet godt ud. Noget tyder på, at Henrik B. Jensen har ret.

- Vi kan høre på vandrørene allerede nu, at der er folk, som er interesserede i, at vi kommer og servicerer i nogle af haveforeninger i København. Ligesom vi skal installere nye anlæg i sommerhuse, der er ved at blive bygget. Varmepumpeområdet sammen med hele ventilationsrensnings-området, som vi også sætter store kræfter ind på, gør, at vi er ret optimistiske om fremtiden.


EKSPERTER I AT OPVARME HUSE
Giver det mening, at det er jer som skorstensfejere, der skal montere varmepumper?

- Ja, det synes jeg da. Vi har altid haft noget at gøre med opvarmning af huse. Så det ligger vel passende også til vores
fag, fortæller Henrik Tejnø.

Mesteren supplerer:

- Da folk havde oliefyr, der havde vi også en uddannelse i at måle oliefyr. Det var en del af vores uddannelse at tage målinger af, hvordan oliefyret kørte. Og det ligger tæt op ad det her.

Henrik B. Jensen og hans mesterkollega nøjes ikke med kun at sende de fire svende, der allerede har været afsted nu på kursus:
- Planen er, at vi vil have et hold afsted hvert år.