Top menu

Ny regering skal sikre holdbart dagpengesystem

Dato: 29/05-2015
812

Regeringsskifte eller ej: Vi skal have et nyt dagpengesystem der er holdbart, attraktivt og som sikrer, at færre mister dagpengene.

Statsminister Helle Thorning Schmidt har udskrevet folketingsvalg med afholdelse den 18. juni. AK-Samvirke håber, at valgkampen bliver brugt til at sætte fokus på de over 55.000 ledige, der siden 2013 har mistet dagpengeretten og de tusindvis af ledige, der fortsat mister dagpengene og den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.
 
- Der er på kort sigt ingen grund til at vente med en politisk løsning. Der skal hurtigt træffes beslutninger, så vi undgår, at der er mange tusinde ledige, der løbende mister dagpengene. Vi behøver ikke en dagpengekommission for at kunne konstatere, at den seneste dagpengereform ikke virker efter hensigten, og at konsekvenserne er for voldsomme, siger Torben Poulsen, formand for AK-Samvirke, i en kommentar til, at valget nu er udskrevet.
 
Vi skal have et attraktivt dagpengesystem
Efter sommerferien er Dagpengekommissionen så klar med bud på et nyt dagpengesystem. De bud, skal gerne blive startskuddet på arbejdet med at skabe et nyt dagpengesystem – uanset hvilken farve regeringen har efter valget.
 
- Overordnet er det vigtigt, at vi at får et dagpengesystem, der er attraktivt, så der fortsat er opbakning til at forsikre sig mod arbejdsløshed i en a-kasse, siger Torben Poulsen og uddyber.
 
- I Sverige forhøjede man for nogle år siden statsbidraget voldsomt, samtidig med at dagpengesatsen var fastfrosset i en årrække. Resultatet var, at en halv million svenskere meldte sig ud af a-kasserne i løbet af to år. Det er ikke en vej, vi skal følge. Tværtimod skal vi sikre, at dagpengene kompenserer medlemmerne rimeligt i den periode, de er ledige.
 
Mindre bureaukrati, tak!
Et nyt dagpengesystem skal være mindre bureaukratisk. Torben Poulsen påpeger, at på samme tid som a-kasserne løbende effektiviserer, vokser bureaukratiet. Resultatet er utilfredsstillende for a-kasserne, mener han:
 
- Det er a-kasserne, som udbetaler dagpenge og administrer reglerne, men vi er også sat i verden for at hjælpe medlemmerne bedst muligt tilbage i arbejde igen. Derfor er det utilfredsstillende, at bureaukrati og komplicerede regler tager for meget af a-kassernes tid. Tid, som a-kasserne bedre kan bruge på at få medlemmerne tilbage i job igen, slår Torben Poulsen fast.