Top menu

A-kasser i nyt samarbejde for at få flere ledige i job

Dato: 07/07-2023
Tags: A-kasse
2963

A-kasserne overtager snart ansvaret for kontakten med dagpengemodtagere i de første tre måneders ledighed. Allerede nu samarbejdes der på tværs af faglige a-kasser for at hjælpe flest mulige medlemmer i job.

Det bliver nu lettere for virksomheder at finde faglært og ufaglært arbejdskraft. Det sker efter, at 11 fagforbund er gået sammen om at lave en indgang til virksomheder, der mangler medarbejdere. 

Indgangen hedder Sammenomjob.dk, og er et samarbejde mellem a-kasser, der er tilknyttet Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-forbund, Malerforbundet, Dansk Metal, BUPL, FOA, NNF, Socialpædagogerne, Teknisk Landsforbund, HK og 3F.

Sammenomjob.dk kan især gavne virksomheder, der skal bruge mange medarbejdere fra flere fag på en gang. Før ville de typisk skulle kontakte de forskellige forbund eller a-kasser for at skabe kontakten til de ledige, men nu kan virksomhederne få adgang til mange fagligheder via en indgang.

Anledningen er, at a-kasserne overtager al ansvaret for kontakten med der deres ledige medlemmer i de første tre måneders ledighed fra 1. januar 2024. Det betyder, at dagpengemodtager ikke længere skal i kontakt med jobcentret i den første ledighedsperiode. Det sker på baggrund af en bred politisk aftale fra sommeren 2022, som er en del af ’Nytænkning af beskæftigelsesindsatsen’.

Kommunerne har tidligere kritiseret aftalen blandt andet med påstanden om, at det vil blive sværere for virksomhederne at finde arbejdskraften, når de ikke længere kan gå til det lokale jobcenter for at finde den. Ligesom de har rettet kritik af, at hver enkelt a-kasse vil være interesseret i at holde på deres medlemmer og ikke hjælpe dem videre i jobs i andre fag.

Men Sammenomjob.dk viser netop, at fagforbundene er interesserede i at vise medlemmerne derhen, hvor han eller hun bedst kan bruge sine kompetencer.

Tilsammen har de forskellige a-kasser knap 800.000 medlemmer, og de dækker dermed størstedelen af det faglærte og ufaglærte arbejdsmarked og hele det pædagogiske område.