Top menu

Underdanmark: Ny dokumentar viser, hvordan migrantarbejdere bliver sat til asbestarbejde uden værnemidler og instruktioner

Dato: 17/10-2024
3474

I en ny DR-dokumentar bliver det med skjult kamera dokumenteret, hvordan migrantarbejdere i Danmark ganske skødesløst bliver sat til at udføre farligt asbestarbejde. Mere kontrol og hårdere sanktioner, lyder opfordringen fra forbundsformand.

Journalist Isabel Morales og migrantarbejder Rorigo Perea i DR-dokumentaren Underdanmark.

Tekst: Jonathan Roed Kirkedal, jrk@blikroer.dk

Underdanmark hedder dokumentaren, DR viser fra i dag d. 17. oktober. I dokumentaren følger vi de to argentinske migrantarbejdere Rodrigo og Federico. Rodrigo har arbejdstilladelse, hvorimod Federico arbejder illegalt i Danmark.

Rodrigo har tidligere arbejdet med at nedrive asbest uden personlige værnemidler og sikkerhedsinstruktioner, i dokumentaren får han arbejde nogle af de samme steder igen for at kunne dokumentere med skjult kamera, hvordan migrantarbejdere såvel legale som illegale bliver sat til at arbejde med asbest enten helt uvidende om det, eller med ganske mangelfuld instruktion. Her kommer det blandt andet frem, at Rodrigo i sit arbejde for en underleverandør til det store nedrivningsfirma J. Jensen A/S:

  • Sammen med kollegaerne går og fjerner et tag med asbest helt uvidende om det. Det er først, da Rodrigo sammen med programmets journalist får det testet, at de bliver klar over, at det er asbestholdigt.
  • At Rodrigos kollega slet ikke er klar over, at asbest kan være farligt.
  • At Rodrigo og kollegaerne ikke har et kursus i at håndtere asbest.
  • At migrantarbejderne på en byggeplads bliver sat til at instruere hinanden i, hvordan asbesten skal håndteres. Men at de faktisk ikke kan tale sammen på grund af sproglige barrierer. Det betyder blandt andet, at de knækker pladerne med asbest, og går uden maske på inden for asbestsaneringsområdet.

Det er bare nogle af de problemer, der bliver belyst i dokumentaren.

Kyniske bagmænd kalder på mere kontrol

Forbundsformand Henrik W. Petersen ser det dog desværre ikke som en enkeltstående sag:

- Først så vi, hvordan de i dokumentaren Den sorte svane spekulerede i at fjerne asbest uden at leve op til gældende lovgivning. Tidligere på ugen hvordan udsatte børn blev sat til at fjerne asbest og sågar uden værnemidler og sikkerhedsinstruktioner. Og nu udenlandske arbejdere, der slet ikke ved, at det er asbestholdige materialer eller har kendskab til, hvor farligt det er. Det illustrerer tydeligt, at der er nogle kyniske bagmænd, der bliver ved med at udsætte udsatte grupper for livsfarligt arbejde, siger han.

Han peger i den forbindelse særligt på to ting, der står i vejen for at komme problemerne til livs

- Der er for lidt kontrol, og selv når virksomhederne bliver taget, så får de en latterlig lav bøde. Vi er simpelthen nødt til at skrue op for mængden af tilsyn, og så må vi begynde at tage fængselsstraf i brug, når vi ser bagmænd, der mere eller mindre bevidst sætter folk til livsfarligt arbejde på en helt skødesløs måde, siger Henrik W. Petersen.

Læs også: Blik- og Rørarbejderforbundet: Børnearbejde med asbest er så groft, at straffeloven skal tages i brug 

Illegale migrantarbejdere

I dokumentaren følges også Federico, der arbejder illegalt i Danmark. Han bliver både snydt for løn, arbejder for firmaer, som det tyder på, hvidvasker penge fra kriminelle aktiviteter. Og han får i det hele taget ikke løn på danske vilkår.

Og det ærgrer Henrik W. Petersen, at der er arbejdstagere illegalt i Danmark, og hvordan de står uden nogle rettigheder.

- Det er ulovligt at arbejde i Danmark uden en arbejdstilladelse, men dokumentaren viser også tydeligt, hvor sårbare dem, der så alligevel gør det, er. Og at der nogle bagmænd, der udnytter, at de er her uden nogle rettigheder, siger han.

Du kan læse mere om dokumentaren her og allerede nu se de to episoder på DR TV.

Læs også: TV2-dokumentar afslører rockere i asbestfusk: Netop derfor der er brug for en autorisationsordning

Husk, at tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du kan blive opdateret med nyheder fra dit fag.

 

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.