Top menu

Så blev det Roberts tur!

Dato: 02/05-2023
Tags: Pension
2914

Siden det blev en mulighed, har Robert Colmorten villet på tidlig pension. I fredags kunne han så, efter 48 år på arbejdsmarkedet, fejre sin sidste arbejdsdag med afbrænding af sit arbejdstøj.

Det skulle fejres 1. maj med de gamle kollegaer i Rør og Blik, Blik- og Rørarbejderforbundets Kreds København, da Robert Colmorten efter 48 år kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Desværre blev fejringen aflyst, fordi Robert skulle opereres.

Men det har alligevel ikke taget glæden over hans nye pensionisttilværelse fra Robert.

- Det var en lille prostata-operation. Det er jo sådan, det er, når man når op i min alder, griner den 64-årige nu forhenværende blikkenslager og VVS’er.

Som den pligtopfyldende mand han er, havde han faktisk rykket operationen, så han ikke skulle være sygemeldt de sidste par uger på arbejdsmarkedet.

- Jeg kunne være blevet opereret for to uger siden. Men det havde været tarveligt over for min mester.

Lidt fejring nåede Robert at få. På sin sidste arbejdsdag i fredags brændte han og kollegaerne traditionen tro hans arbejdstøj.

De fleste er faglærte eller ufaglærte

Robert er en ud af mindst 10.700, der har brugt sin ret til at få tidlig pension. Ni ud af ti af dem er enten ufaglærte eller faglærte. Det viser en opgørelse fra januar 2023 fra Beskæftigelsesministeriet.

En anden opgørelse derfra viser, at Den Faglige A-kasse, som er den a-kasse, Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer er medlem af, har den tredjestørste andel af personer, der benytter retten. Andelen udgør 24,7 procent. Det er kun overgået af Fødevareforbundet NNF's a-kasse og 3F’s a-kasse.

Robert er selv en af dem, der mærker nedslidningen. Han har således både slidgigt i skuldre, nakke og hænder. Nedslidningen har både krævet en operation i nakken og udskiftning af det ene knæ.  

- Jeg kunne måske godt have været blevet ved med at arbejde, men så havde jeg risikeret at skulle sidde i kørestol, når jeg skulle på pension. Det kan for fanden da ikke være meningen. Nu kan jeg trods alt nyde livet med min familie. Jeg glæder mig især til at have tid til mine børnebørn.

Og så er der også en anden ting, som Robert ser frem til.

- Jeg glæder mig til ikke at skulle op klokken halv fem, som jeg har skullet det meste af mit arbejdsliv.