Top menu

- Hun bliver fars pige, det er helt sikkert

Dato: 08/01-2021
1929

40-årige Per Madsen har valgt at dele sin barsel med sin kone, og nyder nu at udvikle et helt særligt bånd til datteren. Et bånd der er kommet efter, at Per startede sin barsel.

Engang var det sådan, at manden oftest gik på arbejde mens kvinden blev hjemme og passede børn. I dag er begge parter på arbejdsmarkedet, men det er stadig oftest kvinden, der tager barslen, når der kommer børn til verden. Faktisk tager danske mænd i gennemsnit 31,9 dage på barselsdagpenge mens kvinderne tager hele 273,9 dage viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en enorm forskel. Per Madsen arbejder som svejser og VVS’er hos Kemp & Lauritzen, og han har valgt at gå mod strømmen og tage en relativt lang barsel, efter datteren Eva er kommet til verden. Det har givet Per et særligt forhold til sin datter.

- Førhen var det altid kun moren, der duede, men 14 dage efter jeg gik hjemme, så kommer hun nu over til faren i stedet for, fortæller Per Madsen, der er på barsel med sin 10 måneder gamle datter.

Selvom det er hårdt, fordi det, som Per forklarer det, handler om hende i alle hendes vågne timer, så har det gavnet Per og datterens forhold, at Per har været på barsel i længere tid, og han kan tydeligt se forskel i forhold til sin omgangskreds.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg får et helt andet bånd til hende, end nogen af mine kammerater har med deres børn i forhold til, hvis konen har taget det meste barsel. Hun bliver fars pige, det er helt sikkert, siger Per.

Per understreger, at der ikke er mange mænd, der tager barsel af forskellige årsager. Blandt andet at det er normen, at manden går på arbejde, og at det bliver forstærket af, at manden måske tjener mest. Samtidig så er det oftest moren, der beslutter, at hun vil have barsel, fordi det ligger mere naturligt.

Kollega inspirerede beslutningen

Da Per og hans kone fandt ud af, at de ventede et barn, blev de også enige om, at de skulle dele barslen. Han havde set fra en kollega, at det kunne lade sig gøre at tage en lang barsel som mand.

- Min kollega tog barsel i et års tid, og han sagde, det var det bedste, han nogensinde har gjort, og det er noget, der har været med til at fremme min tilgang til det.

Per fortæller også, at hans kone bliver ’sindssyg’ af at gå derhjemme så lang tid, og at hun har et barn fra et tidligere forhold, så det gav mening for dem at dele barslen. Desuden skulle hendes studie starte op i august efter 8 måneders barsel, og så tog Per over derfra.

- Min kone synes, det er mega fedt, jeg er på barsel.

Per har endnu ikke besluttet, hvor længe han skal være på barsel, men han bliver i hvert fald ved indtil, han har kørt datteren ind i en vuggestue og måske helt frem til 1. maj.

Per-tid

Pers barsel handler naturligvis meget om at tage sig af datteren, men når hun sover, så er det Per-tid.

- Så hører jeg en podcast og får en kop kaffe på en bænk eller lignende. At være på barsel har givet mig en hel del ny viden i form af podcasts, griner Per.

Udover det så bruger han meget tid på caféer og legepladser rundt omkring i byen. Han tager også datteren med til babyrytmik, og han synes ikke, det er ensomt at være på barsel, da han også har venner og veninder, der er på barsel, som han kan se.

Rettidig omhu

Per og hans kone har planlagt at dele barslen lige fra start af, og det har også betydet, at de har kunnet nå at spare nogle penge op til at dække de måneder, hvor Per ikke har nogen indtægt. Udover det så bor de billigt, og de har minimeret deres udgifter til eksempelvis bil for at kunne få tingene til at køre rundt.

- Det er vi glade for, at vi har mulighed for, fordi det er der andre, der ikke har, noterer Per sig.

Andre mænd burde gøre det

Da Per først sagde på arbejdet, at han skulle på en lang barsel, der kunne han godt mærke, at folk var sådan lidt ”nååå, seks måneder?” Men Per svarede bare, at det var sådan, det blev. De fleste har dog syntes, det var fedt, han gjorde det. Faktisk har det været så fedt for Per, at han vil anbefale andre mænd at gøre det, fordi han mener bestemt, at det er socialt acceptabelt.

- De skal kæmpe for det. De skal virkelig gøre det. Hvis de har mulighed for det, så tag de måneder, de nu engang kan. På den lange bane, så giver det noget i forhold til hende, det er helt sikkert.

Faktisk har Per været så glad for det, at han allerede nu ser fremad.

- Jeg er glad for, at jeg får oplevet det. Hvis sol, måne og stjerner står rigtigt, så får vi én til, og så tager jeg et halvt år igen, slutter Per af.

 

Foto: Jakob Carlsen

Fædrebarsel

Du har som mand ret til at holde to ugers fædreorlov i løbet af de første 14 uger efter barnets fødsel. Efterfølgende får dig og moren 32 uger til deling, hvor I kan få barselsdagpenge.

Du har som far i din VVS-overenskomst ret til 8 af disse uger som forældreorlov med løn fra din arbejdsgiver, som får refunderet et beløb tilsvarende barselsdagpenge af staten. Derudover er der tre uger med løn, som tilfalder enten moren eller faren. Satserne kan du se i din overenskomst.

De 21 resterende uger skal deles mellem moren og faren. Hvis faren tager forældreorlov ud over de 11 uger, så kan han kun få barselsdagpenge. Hvis du er skorstensfejer, har du kun 8 ugers forældreorlov med løn som far. Det er altså kun VVS-overenskomsten, der giver mulighed for 11 uger med løn i det hele. Til gengæld skal du have 9 måneders anciennitet i virksomheden som VVS’er for at opnå ret til orlov med løn.

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.