Top menu

Ronkedorerne på arbejdsmarkedet

Dato: 03/12-2018
Tags: Pension
1380

Nu skal de gamle cirkuselefanter pensioneres, og de tilgodeses på finansloven. De hårdtarbejdende håndværkere, der har været rundt i manegen, siden de var 16-17 år, skal til gengæld arbejde endnu længere

Man må ikke længere have vilde dyr i danske cirkusser, og nu er der på finansloven afsat 7 millioner til et godt otium for elefanterne, søløverne og zebraerne.
Det er smukt og rigtigt, men man har glemt at tage hånd om andre, der også har arbejdet hårdt, og som også har fortjent et godt og værdigt pensionsliv: menneskerne.

Vi lever længere
Pensionsalderen skal følge den gennemsnitlige levealder, mener regeringen, og derfor hæves pensionsalderen gradvist de næste år med start i det nye år. Vi lever længere og skal have i gennemsnit 14,5 år på pension, før vi stiller træskoene. Pensionsalderen skal derfor stige hver femte år. Det betyder, at vi ender med at få verdens højeste pensionsalder, og når vi når 2050, skal man være 72, før man kan lægge benene op og nyde sit seniorliv.  Det er halvandet år længere på arbejdsmarkedet end nummer to, Grækenland, hvor man i 2050 skal være 70,5 år gammel. 

Glemmer dem der arbejder med kroppen
Det kan være meget fint med en pensionsalder på 72 for en, der sidder på et lunt kontor hele dagen, men det fungerer ikke for folk, der har knoklet måske udenfor i al slags vejr eller med andet hårdt arbejde, siden de var 16-17 år. Det kan være rengøringsassistenter, lagerarbejdere, SOSU’ere og VVS’ere. Når man er startet tidligere på arbejdsmarkedet og ovenikøbet har haft hårdt, fysisk arbejde, er kroppen slidt tidligere og behovet for tilbagetrækning bliver tidligere relevant. Men det tager finansloven ikke højde for.

Mangler initiativer
Der er sat penge af til at løfte folkepensionen og forbedre rådighedsbeløbene for pensionister i finansloven, men de, som før kunne have glæde af efterlønnen eller førtidspensionen, lades stadig i stikken.
Løsningen for en nedslidt håndværker er sygedagpenge og en uværdig tur rundt i Jobcentrene.
Medierne med Ekstra Bladet i spidsen kører nu en kampagne om nedslidning og ”pensionstyveri”. Det er valgår, og det er ved at gå op for politikerne, at det er mange stemmer, der er utilfredse med pensionsalderen, og som slet ikke kan se sig selv på arbejde som 72-årig.
Det er nødvendigt, at politikerne ikke kun kigger på cirkus-ronkedorernes ve og vel, men også på dem, der får hele forestillingen Danmark til at løbe rundt – dem der knokler allerhårdest.