Søgefelt

Torsdag 12/10 2017

500.000 kroner i erstatning til fyret tillidsrepræsentant

Først kom fyresedlen, så kom hyresedlen - på de samme opgaver, men i et andet firma og til en meget lavere løn. Tillidsmand Alexander Vang valgte et klogt ”nej tak”. Nu får han den fulde erstatning efter fyringen.

- Vi blev allesammen fyret om fredagen, og så blev vi bedt om at starte i et andet firma om mandagen. Der skulle vi ud til at de samme kunder, køre i de samme biler og bruge det samme værktøj, fortæller Alexander Vang, som er VVS- og energimontør.

Han blev i 2013 valgt som tillidsmand i firmaet Peter Warberg Løvgreen ApS. Alexander Vang har netop fået tildelt den maksimale erstatning, som er på 52 ugers løn for uretmæssig fyring. 

- Vi skulle alle gå ned i løn. Jeg skulle f.eks. gå 20 kroner ned i løn i timen. Vi ville miste vores anciennitet – og alle de ting, vi havde optjent omkring for eksempel sygdom, barsel og efteruddannelse. Jeg ville også miste min tillidsmandsstatus.

Det passede jo ikke 
- Her står de ansvarlige med en opsigelse til medarbejderne i den ene hånd og et ansættelsestilbud i den anden hånd, hvor medarbejderne bliver tilbudt nogle ringe¬re vilkår. Der bliver sagt til medarbejderne, at der ikke er mere arbejde i det gamle selskab. Men det passer ikke, for en af de store entrepriser, som Alexander Vang arbejdede på, bliver f.eks. flyttet over i det nye firma, fortæller advokatfuldmægtig i LO Dennis Schnell- Lauritzen, som har kørt sagen i samarbejde med Blik- og Rørarbejderforbundet.

Sagen er vundet af to omgange. Først med bevis for, at der skete en såkaldt ”virksomhedsoverdragelse”, som blandt andet betyder, at opgaverne blev overført til det nye firma. Medarbejderne skulle derfor have været tilbudt de samme ansættelsesvilkår som i det gamle firma.

Dernæst kørte sagen om den uberettige¬de fyring af tillidsmand Alexander Vang, som førte til, at han fik fulde 52 ugers løn i erstatning. Det er sjældent, at den maksimale ramme for erstatning benyttes.   

Kontakt forbundet med det samme 
Blik- og Rørarbejderforbundet ser desværre flere af den her typer sager, hvor virksomheder flytter aktiviteterne over i nye firmaer.

- Det her er en beskidt finte for at sætte medarbejderne ned i løn. Hvis man oplever noget lignende andre steder, så skal man udbede sig betænkningstid og straks kontakte fagforeningen, anbefaler forbundssekretær Stig Søllested, der sammen med faglig sekretær Bjørn Due fra Kreds København har arbejdet med sagen. 

Kollegerne takkede ja 
Alexander Vang valgte at takke nej, men langt de fleste af hans kolleger sagde ja, og det ærgrede tillidsmanden gul og blå. 

- Mine kolleger vidste jo ikke, om de kunne finde et andet job. Det går jo godt i branchen nu, men for to år siden var det ikke så godt, og hvis man bliver presset økonomisk, kan man få folk til meget. Men jeg havde ikke lyst til at arbejde for en, som bare synes, vi var arme og ben, og jeg tænkte også, at hvis han kan gøre det her nu, så kan han finde på at gøre det igen. 

Warberg & Skov VVS ApS har udbetalt erstatningssummen på over 500.000 kroner til Alexander Vang.  
 

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt