Top menu

En stor del af VVS'ere tjener det samme som akademikere

Dato: 26/01-2024
Tags: Løn
3139

Det er ærgerligt, hvis unge fravælger erhvervsuddannelser, fordi de tror, at lønnen er for lav, mener forbundsformand Henrik W. Petersen. For sandheden er, at 58 procent faglærte tjener det samme som akademikere.

Foto: Jonas Krøner

Mange tror, at akademikere tjener langt mere end håndværkere, og det kan gå ud over optaget på erhvervsskolerne. Men nu viser en ny undersøgelse fra tænketanken Kraka, at det langt fra er sandheden.

I 2021 tjente 58 procent af håndværkerne det samme som dem med en lang videregående uddannelse. I 1995 gjaldt det kun for 45 procent.

Undersøgelsen bekræfter altså, at der har været en lønudvikling til fordel for de faglærte. Og helt i top i den udviklinger ligger VVS’erne og elektrikerne. Det er også de to brancher, hvor flest tjener det samme som akademikere. 

- Det er vigtig viden at få fortalt om, fordi der desværre er mange fordomme om, at man med en lang videregående uddannelse kan tjene meget mere end en håndværker. Det kan påvirke de unge, når de vælger uddannelse. Og hvis vi skal løfte den grønne omstilling, så skal vi have langt flere til at vælge erhvervsuddannelser, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet. 

Se hele undersøgelsen fra Kraka her.