Søgefelt

Torsdag 05/11 2015

Et mønstereksempel på et godt løntjek

Fagforeningen opdagede, at voksenlærlingen Max Bang Jacobsen havde cirka 160.000 kroner til gode. Sagen blev løst uden gnidninger. Arbejdsgiveren støtter fagforeningens kampagne.

Tjek din lønseddel. Sådan lyder det enkle budskab fra fagforeningerne i LO og FTF, som igen i år har iført sig kampagnetøjet og i disse uger opfordrer de danske lønmodtagere til at holde øje med, om de får den løn, de skal have.
 
En af dem, der lyttede til det gode råd, var den 30-årige Max Bang Jacobsen fra Aalborg. Umiddelbart før han for to uger siden fik svendebrev som vvs-energispecialist, gik han til Blik & Rør i Aalborg. Her opdagede næstformand Thomas Christensen, at der havde været fejl i Max Bang Jacobsens løn, lige siden han startede som voksenlærling.
 
Max Bang Jacobsen havde ikke fået pension og betaling for søgne-helligdage, og hans satser var ikke blevet reguleret korrekt. Samlet havde den unge nordjyde cirka 160.000 kroner til gode.
 
– Jeg var på arbejde og lå i en krybekælder, da min chef ringede og sagde, at jeg vist havde vundet i Lotto. Jeg havde spekuleret lidt på, om han ville blive sur og fortryde sit tilbud om at fastansætte mig efter min læretid, så jeg var selvfølgelig glad for den reaktion, siger Max Bang Jacobsen.
 
Sådan skal modellen fungere
Hans sag er ikke usædvanlig – om end beløbet er i den høje ende. Mere end hver anden lønmodtager har oplevet fejl i lønnen, men alligevel er det endnu flere, der ikke tjekker lønsedlen regelmæssigt.
 
LO’s nyvalgte næstformand Morten Skov Christiansen kalder den aktuelle sag fra Aalborg ”et mønstereksempel på et godt løntjek”.
 
– Vi har en lønmodtager, der via fagforeningen finder ud af, at han ikke har fået den løn, han skal have i følge overenskomsten. Og vi har en fin arbejdsgiver, som retter fejlen uden at kny. Det er sådan, den danske model skal fungere, siger Morten Skov med henvisning til, at langt de fleste lønsager løses i mindelighed.
 
– Derudover rummer forløbet også en god pointe til de lærlinge, der måske er lidt bange for konsekvenserne, hvis de har løn til gode. Mange står over for et helt nyt arbejdsliv, og det kan være svært at sætte sig ind i både overenskomster og lønsedler, siger Morten Skov Christiansen.
 
Chefen støtter løntjekket
Max Bang Jacobsen er ansat i Aalborg-firmaet Thomsen & Fals. Og det eneste i forløbet, der ærgrer direktør Morten Fals, er sådan set, at fejlen ikke blev opdaget langt tidligere.
 
– Det er en beklagelig fejl, og det havde selvfølgelig været bedst for alle, hvis vi havde fanget den hurtigere, siger Morten Fals, der også er næstformand i Teknikråd Nordjylland.
 
Som arbejdsgiver – og brancherepræsentant – har han intet imod LO’s og FTF’s løntjek-kampagne.
 
– Sådan en aktivitet støtter jeg. Samtidig ser jeg gerne, at opmærksomheden rettes endnu mere mod dem, der snyder bevidst. Dem skal vi have fat i, så vi får lige konkurrencevilkår, siger Morten Fals.
 
Vi har en god sag
Torsdag morgen var LO Aalborg på gaden for at udbrede kampagnens budskab. Syv steder i byen – blandt andet foran banegården og Metal College – opfordrede de nordjyderne til at tjekke deres lønsedler.
 
LO-næstformand Morten Skov Christiansen deltog i kampagnen, ligesom han efterfølgende var med, da Byggefagenes Samvirke besøgte en række arbejdspladser med tilbud om løntjek til medlemmerne.
 
– Det er fedt at opleve og mærke det engagement, fagforeningerne i Aalborg lægger i sagen. Vi har en stor opgave med at opsøge medlemmerne på arbejdspladserne for at fortælle om fagforeningerne. Løntjekket er bare én god anledning, siger Morten Skov Christiansen og tilføjer:
 
– Og vi har jo en god sag. Her i Aalborg oplevede jeg i hvert fald, at folk rigtig gerne vil tale med os.
 
Max Bang Jacobsens sag færdigbehandles i løbet af kort tid. Først herefter sættes pengene ind på henholdsvis lønkonto og pensionsopsparing.
 
Bestil dit løntjek her...
 

Et løntjek hos Blik og Rør viste, at voksenlærlingen Max Bang Jacobsen havde cirka 160.000 kroner til gode. Sagen blev l...

Opslået af Blik og Rør - I forbund med fremtiden på 5. november 2015

 

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt