Top menu

VVS-branchen svigter indtaget af lærlinge

Dato: 23/09-2015
861

Indtaget af lærlinge i VVS-branchen lider stadig af eftervirkningerne fra finanskrisen. Virksomhederne indgår stadig alt for få uddannelsesaftaler, og det selv om flere regioner melder om akut mangel på faglærte VVS’ere.

Der er igen fuld fart på beskæftigelsen i VVS-branchen. Siden årsskiftet er antallet af ledige styrtdykket, og ledigheden blandt VVS’erne er nu under 3 procent på landsplan. 
 
Den stigende byggeaktivitet betyder også, at VVS-branchen flere steder melder om akutte problemer med at skaffe den fornødne arbejdskraft. Det er særligt vest for Storebælt at ledigheden er lavest, men også i Vest- og Nordsjælland kan antallet af ledige tælles på få hænder. 
 
Samtidig peger flere prognoser på, at manglen på kvalificerede håndværkere vil stige yderligere de kommende år, og det vil blot medføre yderligere flaskehalsproblemer for VVS-branchen. Og kan branchen ikke selv uddanne og levere den fornødne arbejdskraft, står andre faggrupper klar til at overtage VVS’ernes arbejde. 
 
- Det er ikke en situation, som nogen i branchen ønsker. Derfor er det også pinedød nødvendigt, at vi får optaget flere lærlinge på VVS-uddannelsen. Uden tilgang af kvalificerede medarbejdere, vil branchen få problemer med at løse fremtidens udfordringer, siger forbundssekretær og uddannelsesansvarlig i Blik- og Rørarbejderforbundet, Kim Fusager Balle.
 
Hver 3. læreplads er forsvundet
De senere år er antallet af ny-uddannede faldet kraftigt, og det er hovedårsagen til den akutte mangel på faglærte VVS’ere. Og selv om indtaget af lærlinge er steget det seneste år, er bestanden af lærlinge med en uddannelsesaftale i VVS-branchen alligevel faldet med hele 34 procent siden 2008. 
 
Dengang var bestanden af VVS-lærlinge på 2128 lærlinge, mens den seneste opgørelse fra april 2015 viser, at blot 1409 lærlinge var i gang med VVS-uddannelsen. 
 
- Det er jo et kæmpe paradoks, at de her lærepladser ikke bliver besat, nu hvor der igen er rigtig godt gang i VVS-branchen. Det må give anledning til selvransagelse i hele branchen, siger Kim Fusager Balle.