Top menu

Blik og RørUngdoms årsmøde: Nye kræfter til lærlingearbejdet

779

Efter et veloverstået årsmøde er lærlingenes nye landsudvalg klar til at trække i arbejdstøjet. Særlig det lokale lærlinge-arbejde ønskes styrket.

Knap 80 lærlinge fra hele landet var samlet, da Blik og RørUngdom havde inviteret til årsmøde i Svendborg. Og helt i tråd med tidligere års traditioner var lærlingene samlet til en weekend spækfyldt med faglige aktiviteter, ligesom der naturligvis også skulle kåres en vinder af lærlingenes årlige fodboldturnering. 
 
- Vi havde en forrygende god weekend. Der var en god stemning, og der var overraskende mange, som viste interesse for at deltage i det lokale lærlingearbejde. Det var uden tvivl det bedste årsmøde i min tid, siger Daniel Pedersen, som blev genvalgt til formand for Blik og RørUngdom.
 
Opfordring hjalp
De senere år har det lokale lærlingearbejdet i Blik og RørUngdom været nede i en bølgedal. I sin beretning opfordrede Daniel Petersen derfor kraftigt til, at flere af de fremmødte involverede sig i lærlingearbejdet. 
 
Den opfordring hjalp. For første gang i flere år, blev pladserne i lærlingenes landsudvalg besat, og en del ønskede også at engagere sig i det lokale arbejde. Kun posten som repræsentant for skorstensfejerlærlingene står ledig.
Og den store tilslutning og opbakning glæder Daniel Pedersen.
 
- Det er super positivt. Der ligger mange spændende opgaver og venter foran os, og i landsudvalget er vi klar til at trække i arbejdstøjet. Særligt det lokale lærlingearbejde skal opprioriteres, og det er en udfordring, vi ser frem til, siger den genvalgte lærlingeformand.
 
Nej til SU under skoleophold
De senere års lave indtag af lærlinge følges med interesse i Blik og RørUngdom. Derfor sender Daniel Pedersen gerne en opfordring til arbejdsgiverne om at tage flere lærlinge af hensyn til branchen selv. 
 
Arbejdsgiverne har flere gange undskyldt sig med, at omkostningerne ved at tage lærlinge er for høje, og derfor har arbejdsgiverne i Tekniq og andre arbejdsgiverorganisationer ytret ønske om, at lærlingene kun skal aflønnes med SU, når de går på skole. 
 
- Det tager vi klart afstand fra. Det må være en idé, som er udtænkt bag et skrivebord uden forståelse for, hvordan det fungerer ude på arbejdspladserne, siger Daniel Pedersen og tilføjer. 
 
- Arbejdsgiverne skal jo heller ikke glemme, at de i forvejen modtager refusion, når lærlingene er på skole. Så det her minder mest af alt som en dårlig undskyldning for ikke at tage det fornødne antal lærlinge ind i branchen, siger han
 
Gode workshops
På årsmødet blev afholdt en række workshops. Her kunne lærlingene blandt andet få mere viden om, hvordan de forbereder sig til overgangen fra lærling til svend, ligesom der også var en workshop om fokus på psykisk arbejdsmiljø.
 
- Det fungerede rigtig godt. Vi kunne se, at spørgelysten var stor, og jeg har da også kun fået positive tilbagemeldinger fra de deltagende lærlinge, siger Daniel Pedersen, som selv overværede workshoppen om psykisk arbejdsmiljø.
 
- Det var virkelig et emne, som optog folk rigtig meget. Det var en god debat om nogle af de problemer, vi kender som lærlinge, og her man nogle gode råd og tips med hjem.