Top menu

Giv plads til flere af de unge

Dato: 01/10-2014
695

Der er igen kommet godt gang i den danske byggebranche. Antallet af konkurser i byggebranchen er de laveste siden 2006, og de seneste tal fra Danmarks Statistik viser også, at ledigheden i byggeriet igen er faldet.

Den positive udvikling smitter også af på medlemmerne i Blik- og Rørarbejderforbundet. Siden den økonomiske krise sendte antallet af ledige på himmelflugt i efteråret 2008, er den gennemsnitlige ledighed på landsplan nu nede på blot 4,2 procent.

Nogle steder har virksomhederne endda problemer med at skaffe folk nok til de opgaver, de er i gang med. Det er rigtig gode nyheder, og vi burde alle gå rundt med et stort smil og armene hævet. Men det er der alligevel ingen som helst grund til. For midt mellem alle de positive tal, gemmer der sig også en tendens, vi helst vil være foruden.

For selv om opsvinget giver mere arbejde, så har vi en gruppe unge svende, som altid står bagerst i køen, når virksomhederne skal bruge flere folk. For gruppen af unge svende under 25 år er ledigheden på landsplan på 12,3 procent, og det er altså alt for højt i forhold til landsgennemsnittet for alle medlemmer. Det er noget rigtig skidt.

Det er ikke det eneste sted, at de unge bliver svigtet. På trods af opsvinget optages der stadig alt for få lærlinge, og det gælder både VVS- og skorstensfejerbranchen.

I Blik- og Rørarbejderforbundet opfordrer vi derfor til, at give plads til flere af de unge svende og nye lærlinge, når I ude i virksomhederne og i akkordsjakkene skal bruge ekstra arbejdskraft.

Udover at hjælpe de unge, er der også en anden god grund til dette. I de kommende år meldes der om massiv mangel på dygtige håndværkere. Det bliver en manglevare, og derfor er der er ingen som helst tvivl om, at hvis vi i branchen ikke selv kan levere den fornødne arbejdskraft, står andre klar til at overtage vores arbejde. Det er en situation vi for alt i verden skal undgå.

Max Meyer
Forbundsformand