Top menu

Blik og Rør får medhold i principiel sag om manglende efteruddannelse

Dato: 10/02-2014
609

I en sag om ansattes manglende adgang til efteruddannelse har Arbejdsretten idømt et større københavnsk VVS-firmaet en bod på 200.000 kroner for brud på overenskomsten.

Ansattes overenskomstsikrede ret til efteruddannelse skal efterleves. Det viser en kendelse i Arbejdsretten, som Blik- og Rørarbejderforbundet har ført for de ansatte VVS’ere hos et større københavnsk VVS-virksomhed.

- Afgørelsen er krystalklar. Hvis de ansatte vil på efteruddannelse, skal virksomheden gøre alt, hvad de kan for at det kan lade sig gøre. Hvis virksomheden ikke gør en indsats for at sikre medarbejderne deres overenskomstsikrede rettighed, bryder de dermed overenskomsten, siger forbundssekretær Stig Søllested fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Sagen startede tilbage i 2011, hvor firmaets tillidsrepræsentant undrede sig over sin og kollegernes manglende adgang til efteruddannelse. Og det selv om overenskomsten sikrer ansatte med mindst 32 ugers anciennitet ret til to ugers efteruddannelse med løn, hvert eneste år.

For at gøre det nemmere for virksomheden at planlægge en samlet indsats på området, indsamlede han derfor kollegernes ønsker til efteruddannelse. De blev herefter overdraget til virksomheden, men det ændrede ikke på virksomhedens hidtidige praksis.

Problematikken blev efterfølgende rejst på flere møder i virksomhedens samarbejdsudvalg, og efter otte måneders resultatløs dialog, kontaktede tillidsrepræsentanten sin fagforening.

Det resulterede i møder mellem overenskomstparterne, hvor der ikke kunne opnås enighed om, hvordan sagen skulle afgøres. Sagen måtte derfor behandles i Arbejdsretten, hvor Blik- og Rørarbejderforbundet fik medhold i samtlige anklagepunkter.

- De to ugers betalt efteruddannelse er aftalt i overenskomsten. Hvis medarbejderne forhindres adgangen til dette, sparer arbejdsgiverne jo nogle penge, som er øremærket de ansatte. Vi opfordrer derfor alle virksomheder til at efterleve overenskomsten ved at få sat de ansattes efteruddannelsen mere i system, forklarer Stig Søllested.