Top menu

Myte dræber – eller myte skaber

606

Det er desværre kun den halve sandhed, når Dansk Arbejdsgiverforening (DA) påstår, at der ikke er problemer med udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

En undersøgelse foretaget af DA viser, at 84 procent af de udenlandske arbejdstagere arbejder i en virksomhed, der er medlem af en DA-organisation. Dermed konkluderer arbejdsgiverorganisationen, at der ikke er problemer med udenlandsk arbejdskraft. Desværre ser undersøgelsen bort fra en række forhold, som ikke giver et retvisende og sandfærdigt billede af problemerne med social dumping.

For det første regner DA i undersøgelsen med, at blot 5000 udstationerede medarbejdere, som er ansat i udenlandske virksomheder, udfører arbejder i Danmark. Det tal har de hentet i det såkaldte RUT-register.

- Sandheden er, at det tal er langt større. RUT-registeret indeholder nemlig kun de virksomheder, som registrerer sig selv. Der er mange udenlandske virksomheder, som bevidst eller ubevidst undlader registrering for lettere at omgå danske regler. Det er et velkendt problem, der har eksisteret siden registerets fødsel, siger næstformand Henrik W. Petersen fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

I undersøgelsen vælger DA ikke at indregne illegale indvandrere og andre, der arbejder ulovligt. Det begrunder organisationen med, at problemet ikke er særligt stort.

- Det er bare ikke det billede vi i fagforeningerne genkender, når vi laver kontrolbesøg på byggepladserne. Her oplever vi masser af tilfælde, hvor folk stikker af fra byggepladsen når vi tropper op. Hvis der var ordnede og lovlige forhold for disse mennesker, hvorfor stikker de så af, spørger Henrik W. Petersen.

Bryder overenskomsten

Han anerkender dog, at fagbevægelsens vedholdende opsøgende arbejde har forårsaget, at langt de fleste virksomheder, der har udenlandsk arbejdskraft, nu er medlem af en arbejdsgiverorganisation eller har tiltrådt en overenskomst, men det betyder ikke, at de også overholder overenskomsten.

- Blot fordi man er ansat under et overenskomstdækket område, er det ikke sikkert man får overenskomstmæssig løn. Mange udenlandske medarbejdere er ikke bekendt med reglerne, og under trusler om fyring og hjemsendelse tør de ikke kontakte de danske fagforeninger. Det er velkendte problemer Inden for byggeriet, det grønne område og indenfor rengøringsbranchen, siger Blik- og Rørarbejderforbundets næstformand.

Alene i 2013 havde byggeriet over 400 sager om overenskomstbrud for udenlandske virksomheder og udenlandsk arbejdskraft. I 2014 forventer vi at det tal vil vokse yderligere. De typiske overenskomstbrud handler om manglende lønudbetaling, pension, SH, feriepenge og overtidsbetaling. Det er et ekstremt højt tal i forhold til, hvor mange virksomheder, der har udenlandsk arbejdskraft.

I 2012 efterregulerede Skat skatteindbetalingerne i over 1400 sager vedr. udenlandske arbejdstageres skatteforhold. DA forsøger med deres halve sandheder at male et skønmaleri af udenlandske virksomheders og udenlandske arbejdstageres påvirkning af det danske arbejdsmarked. Et skønmaleri som på ingen måde er i overensstemmelse med den virkelighed, som tusindvis af danske lønmodtagere og en række fagforeninger oplever i deres dagligdag.

- Billedet er altså ikke så rosenrødt som DA vil gøre det til. Der er stadig alt for lang vej til at vores udenlandske kollegaer får en ordentlig behandling, og ikke bliver brugt til at underminere danske ansættelsesforhold. Det ville derfor klæde DA og deres medlemsorganisationer, hvis de gør en større indsats for at forklare deres medlemsvirksomheder, at når man tegner en overenskomst, så efterlever man den også, lyder det fra Henrik W. Petersen.