Top menu

Et løft til arbejdsmiljøet

Dato: 09/09-2013
539

Blik- og Rørarbejderforbundet og arbejdsgiverne i Tekniq er enige om en række nye tiltag, som skal gøre det mere sikkert at arbejde i VVS-branchen.

Det er farligt at arbejde i VVS-branchen og risikoen for at komme til skade er tårnhøj. Samtidig viser de seneste opgørelser fra Arbejdstilsynet, at udviklingen i antallet af ulykker desværre ikke går den rigtige vej. Derfor er VVS-branchen kommet på Beskæftigelsesministerens sorte liste, og organisationerne i branchen er blevet bedt om at udarbejde handlingsplaner for et mere sikkert arbejdsmiljø.

Blik- og Rørarbejderforbundet og arbejdsgivernes organisation i Tekniq har i fællesskab været i arbejdstøjet, og sammen er de ved at lægge sidste hånd på en handlingsplan med en række tiltag til forbedring af arbejdsmiljøet i VVS-branchen.

Handlingsplanen indeholder tre indsatsområder. Det er udarbejdelse af arbejdsprocesbeskrivelser (APB), som skal sikre bedre instruktion til arbejdet, øget fokus på tekniske hjælpemidler og en fælles indsats for at øge antallet af arbejdsmiljørepræsentanter.

- Hverken vi eller arbejdsgiverne er stolte over at blive påduttet den her opgave. Men antallet af ulykker er for højt, og derfor er vi godt tilfredse med det fælles initiativ og målsætningen om en styrket indsats på området, siger forbundssekretær Søren Schytte fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Også hos arbejdsgiverne i Tekniq, ser de frem til at få udmøntet tankerne i handlingsplanen til konkrete initiativer.

- Der er penge i et godt arbejdsmiljø. For kan antallet af arbejdsulykker og dermed sygefraværet bringes ned, giver det resultater på bundlinjen med det samme. Dermed er et godt arbejdsmiljø en ren win-win situation for alle parter, siger Birger Hermansson, der er arbejdsmiljøchef i Tekniq.

Bedre instruktion
Manglende instruktion er årsag til mange ulykker i bygge- og anlægsbranchen, og derfor er udarbejdelse af APB’er højt prioriteret i handlingsplanen. Et konsulentfirma skal i samarbejde med en række udvalgte VVS-virksomheder analysere frem til de typiske arbejdsopgaver, hvor en APB med fordel kan anvendes.

- Netop manglende instruktion til arbejdets udførelse er skyld i mange ulykker, og derfor giver det god mening at få lavet de her vejledninger. Dem kan virksomheden bruge til at instruere medarbejderne og samtidig kan alle på skrift se, hvordan arbejdet skal udføres sikkerhedsmæssigt og kvalitetsmæssigt korrekt, siger Søren Schytte.

Det forberedende arbejde er allerede skudt i gang. Der er taget kontakt til en række typiske VVS-virksomheder fra hele landet, og flere har allerede tilkendegivet, at de ønsker at tage del i arbejdet.

- I første omgang udvikles vejledningerne til den enkelte virksomhed, men med tiden får vi jo oparbejdet en database over forskellige arbejdsbeskrivelser. Til den tid er det så meningen, at alle virksomheder får mulighed for at downloade vejledningerne og tilrette dem til virksomhedens opgaver og derefter bruge dem aktivt i dagligdagen, forklarer Birger Hermansson fra Tekniq.

Styrket indsats på skolerne
Øget brug af tekniske hjælpemidler er også en vej mod målet om færre ulykker. De to organisationer har taget initiativ til en styrket indsats, som primært vil være rettet mod VVS-lærlingene på landets tekniske skoler.

- Vi tager ud på skolerne og møder dem ansigt til ansigt. Her vil de blive præsenteret for de kedelige ulykkestal i branchen, og samtidig få en masse viden om, hvordan de kan undgå nedslidning og samtidig gøre tingene nemmere og smartere med hjælp af tekniske hjælpemidler, siger Søren Schytte.

Besøgene på de tekniske skoler er ikke kun målrettet mod lærlinge og elever. Som en del af planen inviteres alle VVS-virksomhederne i lokalområdet med, så flere får kendskab til fordelene ved øget brug af tekniske hjælpemidler.

- Jo flere vi rammer jo bedre. Vi håber at virksomhederne lokalt vil tage godt imod vores tilbud og bakke op om initiativet, siger Birger Hermansen.