Top menu

Dramatisk fald i efteruddannelse

Dato: 04/06-2013
501

Antallet af VVS’ere på AMU-kurser er faldet med 34 procent over de seneste to år. Det viser en ny opgørelse fra Ministeriet for Børn og Undervisning.

Antallet af VVS-svende på AMU-kurser falder drastisk og dermed er der flere tusinde VVS-svende, som ikke bruger deres overenskomstsikrede ret til at få udviklet og opkvalificeret deres kompetencer med fuld løn i arbejdstiden.
 
Især over de seneste to år har nedgangen af antallet af VVS-svende på kurser udviklet sig i en katastrofal negativ retning. Således er antallet af VVS’ere på AMU-kurser faldet med hele 34 procent fra 2010 til 2012. Nedgangen kan også ses på antallet af elevdage, som i samme periode er faldet med hele 29 procent.
 
Udviklingen ærgrer Kim Fusager Balle, der er uddannelsessekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet.
 
- Det er altså en rigtig skidt tendens. VVS-branchen udvikler sig hele tiden med nye produkter, ændrede arbejdsgange og arbejdsområder, og derfor er løbende opkvalificering og udvikling af kompetencer afgørende for, at VVS’erne også i fremtiden kan bibeholde deres egen markedsværdi, siger han. 
 
Forærer mester penge
Blik- og Rørarbejderforbundet har i overenskomsterne med VVS-branchens arbejdsgivere i henholdsvis Tekniq og DS Håndværk & Industri forhandlet sig frem til, at svendene hvert år har ret til 74 timers efteruddannelse med løn. 
Men når flere tusinde VVS-svende alligevel ikke bruger muligheden, og i stedet tager på arbejde, så svarer det i realiteten til, at de forærer deres mester to ugers produktivt arbejde.
 
- Både vi og organisationerne for VVS-branchens arbejdsgivere er fuldstændig enige i, at efteruddannelse af svendene er meget vigtig for branchens fremtid. Derfor er det også godt tosset, at der ikke er større efterspørgsel på de kurser, som udbydes, siger Kim Fusager Balle. 
 
Sammen med arbejdsgiverne er der fuld fokus på problemstilingen med den manglende brug af de efteruddannelseskurser, som branchen udvikler i fællesskab. Parterne har derfor en fælles interesse i, at finde årsagerne til, at brugen af efteruddannelse er faldet så markant over de seneste to år. 
 
- Om det er svendene, der ikke har blik for deres mulighed for at tage 74 timers efteruddannelse med løn, eller om det er mester, der holder dem tilbage, ved jeg ikke, men det er i hvert fald en kendsgerning, at alt for få svende tager på efteruddannelse. Det skal vi have undersøgt, så endnu flere får mulighed for at blive opkvalificeret. Det er i alles interesse, siger Kim Fusager.