Søgefelt

Tirsdag 22/01 2013

OK 2013: Svære forhandlinger venter på det offentlige område

VVS’ere og en halv million andre offentligt ansatte skal ikke sætte næsen op efter lønforhøjelser, når der skal forhandles ny overenskomst på plads.

 

Det er den såkaldte reguleringsordning, som er årsagen til, at lønmodtagerne i det offentlige reelt skylder arbejdsgiverne penge, allerede inden forhandlingerne er begyndt. Den skulle ellers sikre, at de offentligt ansattes løn stiger i stort set samme takt som på det private arbejdsmarked. Men mens ordningen hidtil har været et godt bekendtskab for de offentligt ansatte, når lønningerne på det private arbejdsmarked har udviklet sig bedre end for offentligt ansatte, så har situationen været lige omvendt under finanskrisen. 
 
De senere år er lønnen på det offentlige område nemlig steget mere end på det private arbejdsmarked. Og det rammer nu VVS’erne og alle andre offentlige ansatte, fordi reguleringsordningen derfor går i minus. 
 
- Det er svære vilkår, og arbejdsgiverne har da også meldt ud, at der ikke er noget at hente. Det lader vi os altså ikke slå ud af, og vi sætter os til bordet i håb om, at der både kan blive plads til lønstigninger og at vi også kan få indfriet nogle af vores andre ønsker, siger forbundssekretær Søren Schytte, der forhandler på vegne af Blik- og Rørarbejderforbundets offentlige ansatte. 
 
Arbejdsgiverne vil af med reguleringsordningen
De offentlige arbejdsgivere med finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen har luftet muligheden for at afskaffe den omstridte reguleringsordning. Det kan være fristende i den aktuelle situation, men set over en længere årrække, har den sikret, at de offentlige ansattes løn ikke er sakket bagud i de årlige lønreguleringer. 
 
- Det er helt afgjort et af de krav fra arbejdsgiverne, som de vil presse hårdt på for at komme af med. Og selv om det kan være fristende, tror jeg ikke på, at det vil gavne os håndværkere i det offentlige. Snarere tværtimod, siger Søren Schytte. 
 
Forhandlingerne om en ny overenskomst for de offentlige er startet op og forventes afsluttet i løbet af februar. 
Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt