Top menu

Blik og Rør-medlemmer fravælger efterlønnen

Dato: 22/08-2012
376

VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere vender ryggen til efterlønnen. Således har næsten hver andet medlem af Blik og Rør meldt sig ud af ordningen siden april.

Frem til midten af august har Byggefagenes Arbejdsløshedskasse udbetalt 78,5 millioner kroner til de VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere, der har valgt at træde ud af efterlønsordningen. Hele 43,8 procent af de 4445 medlemmer, som har mulighed for at få udbetalt sine efterlønspenge skattefrit, har i gennemsnit fået 40.358 kroner udbetalt.

Sammenlignet med andre forbund er medlemmerne i Blik- og Rørarbejderforbundet blandt de flittigste til at melde ordningen fra. Mens 42,8 procent af malerne har sagt farvel til efterlønnen, er de tilsvarende tal hos elektrikerne 35 procent. Færrest frameldte findes i 3F’s bygningsgruppe, hvor blot 28 procent har valgt at træde ud af efterlønsordningen. I Byggegruppen i 3F findes ud over blandt andre murere og tømrere også bygge- og anlægsbranchens ufaglærte.

Unge hænger fast i ordningen
Generelt har A-kasserne været forsigtige med at udstikke generelle anbefalinger for efterlønspengene. Dog er det som udgangspunkt en god forretning for dem under 40 at hæve pengene og f.eks. placere dem i en pensionsordning. Men blandt gruppen af medlemmer under 40 år, er det kun halvdelen af de efterlønsberettigede, der har valgt at træde ud af efterlønsordningen.

- Vi har hele tiden regnet med, at langt de fleste under 40 år ville hæve efterlønspengene. Det er ret overraskende, at der er så mange, der endnu ikke har gjort det, siger Verner Sand Kirk, der er direktør for arbejdsløshedskassernes organisation, AK Samvirke.

Overraskende mange over 50 hæver checken
Mens det som udgangspunkt er en god forretning for dem under 40 at hæve pengene, forholder det sig helt anderledes for dem over 50 år. Her anbefales det at blive i ordningen, men alligevel har næsten hver femte i den aldersgruppe hævet deres efterlønscheck.

- For langt, langt de fleste i den aldersgruppe er det en rigtig dårlig ide, for selvom man slet ikke har tænkt sig at gå på efterløn, så er det en langt bedre forretning at blive i ordningen og få den skattefri præmie, når man når pensionsalderen, siger Verner Sand Kirk, direktør for AK Samvirke.

Han vurderer dog også, at mange vil benytte sig af muligheden for at indkassere efterlønspengene inden fristen udløber den 1. oktober 2012.

- Vi vil især se, at langt flere under 40 hæver pengene, siger Verner Sand Kirk.