Top menu

EU: Danmark stærkt repræsenteret ved asbestforhandlinger

Dato: 01/12-2022
2674

Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet, er nu også udpeget som skyggeordfører ved asbestforhandlinger i EU. Danmark har altså to parlamentarikere siddende tæt med ved forhandlingerne.

Stig Søllested, foto: Jonas Krøner. Marianne Vind, foto: Copyright: European Union 2022 - Phillippe Buissin : EP

Marianne Vind, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, er nu også udpeget som skyggeordfører til forhandlingerne om et ændret asbestdirektiv. En post, Nikolaj Villumsen også er blevet udpeget til. De kommer altså til at være skyggeordfører for hver deres respektive bagland, og kommer til at sidde med helt tæt ved de kommende trilog-forhandlinger mellem EU-kommissionen, Ministerrådet og Europa-Parlamentet.

- Det viser tydeligt, at vi i form af Marianne (Vind) og Nikolaj (Villumsen) har to danske Europa-parlamentarikere, der har valgt at gå i front, når det kommer til at sikre lønmodtageren bedre mod asbest. Ikke bare kommer de til at sidde tæt med ved forhandlingerne nu, de har også igennem flere år gjort et utrætteligt arbejde for at få asbest sat på dagsordenen i EU, lyder det fra Stig Søllested, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Og tilføjer

- Vi har for nyligt på Blik-og Rørarbejderforbundets kongres vedtaget, at en af de ting vi vil arbejde for, er, at global konkurrence skal foregå inden for retfærdige og ordentlige rammer. I den forbindelse er et opdateret og skrappere asbestdirektiv enormt vigtigt, og vil have stor betydning for lønmodtagere i EU’s medlemslande.

Marianne Vind: ”Det kan redde 90.000 liv om året”

Marianne Vind, der har været medlem af Europa-Parlamentet siden 2019, uddyber hvorfor et ændret asbestdirektiv er så vigtigt

- Da jeg stillede op til Europa-Parlamentet, var det min største ambition at løfte arbejdsmiljøet for millioner af danske og europæiske arbejdstagere. Ingen skal risikere at miste livet ved at gå på arbejde - heller ikke af kræft.  Derfor er jeg rigtig glad for, vi endelig får ændret asbestdirektivet og dermed for alvor gør op med den største årsag til arbejdsrelateret kræft. Det kan redde 90.000 liv om året, forklarer hun.

Marianne Vind peger desuden på, at asbestdirektivet ikke har været ændret i 13 år – og at flere lande, inklusiv Danmark, i dag er mere ambitiøse end de eksisterende EU-regler. Hun nævner nogle af de sager, hun kommer til at kæmpe for i forhandlingerne

- Først og fremmest skal vi have sænket grænseværdien. Grænseværdien skal ned på 0,001 fibre/cm3. Alle medlemsstater skal have en strategi for sikker fjernelse af asbest, og ingen må fjerne asbest uden den korrekte uddannelse og kompetence. Og så skal vi have et asbestregister og screeninger før en renovering eller nedrivning overhovedet går i gang.

Desuden vil hun give EU-reglerne for kompensation et eftersyn. Det skal sikre, at man også kan få en ordentlig erstatning, hvis man bliver syg af kræft på grund af sit arbejde.