Top menu

Godt nyt: Grænseværdien for asbest sænkes

Dato: 02/12-2021
2387

Fra 1. januar 2022 sættes grænseværdien for asbest i Danmark ned. Dermed bliver grænseværdien herhjemme blandt de laveste i EU.

Efter nytår gælder ny grænseværdi for asbest på de danske arbejdspladser. Grænseværdien for asbest går fra 0,1 fibre/cm3 til 0,003 fibre/cm3.

I dag er grænseværdien herhjemme den samme som i EU. Med den nye grænseværdi vil Danmark derfor blive et af de lande i EU, der har den laveste grænseværdi for asbest.

Grænseværdien beskriver den mængde fibre, i dette tilfælde asbestfibre, der må være i en cm3 luft. Dog skal der stadig tages forholdsregler og bruges sikkerhedsudstyr, selvom indholdet af asbestfibre ligger under grænseværdien.

Forbundsformand positiv

Den nedsatte grænseværdi glæder forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen:

- Det er godt, at grænseværdien for asbest endelig sættes ned. Selvom det nok ikke får den store betydning her og nu for den enkelte VVS’er, blikkenslager eller skorstensfejer, så vidner det om, at man fra myndighedernes side er klar over, at der skal gøres mere for at undgå, at folk bliver udsat for asbest.

Løser ikke alle udfordringer

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Mattias Tesfaye udtaler i en pressemeddelelse, at skærpelsen af værdigrænsen sender et signal om, at medarbejderne ikke må udsættes for asbeststøv. Han anerkender dog også, at den skærpede grænseværdi ikke løser alle udfordringerne med asbest:

- Jeg ved godt, at skærpelsen af grænseværdien ikke løser alle udfordringer med asbest. Derfor har vi også gang i flere indsatser for at mindske risikoen for, at medarbejdere bliver udsat for stoffet. Men skærpelsen af grænseværdien er med til at sætte yderligere fokus på at undgå udsættelse for asbest på arbejdspladserne, udtaler Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Det bakker forbundsformand Henrik W. Petersen op om:

- Jeg er glad for, at Mattias Tesfaye anerkender, at den nedsatte grænseværdi desværre ikke løser alle udfordringerne med asbesten. Vi har i Blik og Rør fremsat 8 anbefalinger til, hvordan man kan komme problemet til livs. Dem håber jeg naturligvis, at regeringen og Folketingets partier vil lade sig inspirere af, når der – forhåbentlig snart – sættes flere indsatser i gang på det her område. Et godt første skridt vil være at nedsætte en arbejdsgruppe 2.0, som kan tage et spadestik dybere i forhold til, hvordan vi kan løse det her problem en gang for alle.