Top menu

Camilla er blevet vild med at arbejde med kobber

Dato: 18/05-2021
2204

Camilla Marie Bredvig Jonsen har ADHD og har haft udfordringer med at finde et job, der passede til hende. Nu er hun blikkenslagerlærling og har fundet stor glæde i at arbejde med kobber.

Danmark er ikke ligefrem oversvømmet af kvindelige blikkenslagere. Hos Toft Kobber i Jyllinge kan man møde blikkenslagerlærling Camilla Marie Bredvig Jonsen, der er 27 år gammel og har været i lære i virksomheden de sidste to års tid. Camilla er glad for at være blikkenslager, fordi hun har ADHD, og arbejdet spiller godt sammen med det.

- Jeg synes, det er super fedt at være blikkenslager. Jeg har ADHD, så for mig er det vigtigt, at jeg kan komme ud og bruge hovedet og kroppen.

Camilla forklarer, at hun har følt sig understimuleret i tidligere jobs hun har haft i blandt andet Matas og som pædagogmedhjælper. Blikkenslager ved et tilfælde Vejen ind i blikkenslagerfaget var lidt tilfældig for Camilla. Der var ikke nogen håndværkere i hendes familie, så det var slet ikke den vej, hun tænkte, hun skulle.

- Jeg var i udredning for ADHD og kunne ikke koncentrere mig om at færdiggøre nogen af mine uddannelser, så blev jeg sendt på uddannelsesbroen af kommunen, hvor jeg mødte Brian Toft, da jeg stod og loddede, og han syntes, det så godt ud.

Derefter startede Camilla i en to-måneders praktik, der førte til, at hun startede på vvs-energiuddannelsen og kom i lære hos Toft Kobber.

Hellere kobber end zink

Selvom Camilla er lærling, så har hun allerede været med på nogle fede projekter. Særligt fremhæver hun at arbejde på Frederiksberg Rådhus som en stor oplevelse. Camilla har fundet ud af, at hun er vild med at arbejde med kobber.

- Det er svært at komme tilbage på skolen nogle gange, fordi jeg ikke arbejder i zink. Kobber er et mere taknemmeligt materiale, man kan bukke frem og tilbage. Zink flækker, siger Camilla.

Det er de gamle bygninger, der trækker i Camilla. Hun var med på det meste af renoveringen af Frederiksberg Rådhus, men skulle tilbage på skolen under afslutningen af projektet.

- Det er spændende at tænke på, hvornår det sidst er blevet lavet, og hvem der har lavet det og så videre, siger Camilla.

Slår bare et par gange ekstra med hammeren

Det er vigtigt for Camilla, at hun skal kunne det samme som sine kolleger. Der må ikke være forskelsbehandling i forhold til arbejdet, selvom hun ikke kan slå lige så hårdt som de garvede blikkenslagere.

- Jeg mangler lidt muskelmasse, men så slår jeg bare lidt flere gange med hammeren for at nå i mål. Det holder mig ikke tilbage. Jeg vil gerne kunne følge med.

Hvis man skal være glad for jobbet som blikkenslager, så skal man være et socialt menneske, siger Camilla. Man skal kunne indgå i et sjak begå sig med nogle mennesker og være en del af holdet.

- Jeg synes, der er blevet tager rigtigt godt i mod mig hos Toft Kobber. Jeg har oplevet, at en stilladsarbejder kom med en flabet kommentar om, om vi havde taget de tunge drenge med, da han så mig. Men så trækker jeg bare på skuldrene, siger Camilla.

Camilla er færdig med sin uddannelse i 2023, hvor hun har sin svendeprøve.