Top menu

Verdens første energiø etableres i Danmark

Dato: 05/02-2021
Tags: Politik
2034

Dermed er en hjørnesten i den grønne omstilling lagt og danmarkshistoriens største anlægsprojekt et afgørende skridt videre. Energiøen bliver en kunstigt anlagt ø, som staten vil eje størstedelen af.

Nu er det en kendsgerning, at verdens første energiø skal bygges i Danmark. Det opløser Klima-, Energi- Og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse. Energiøen bliver anlagt i Nordsøen som en egentlig kunstig ø, der skal samle og fordele strømmen fra omkringliggende havvindparker. Øen vil i første omgang have en kapacitet på 3 GW og kunne dække 3 mio. europæiske husstandes strømforbrug. Det udvides på sigt til 10 GW. Og det er noget, der glæder forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen.

Det er glædeligt at se, at Danmark trækker i førertrøjen på den her slags projekter. Vi ser på projektet med optimistiske øjne. Både på grund af den mængde jobs, det kommer til at skabe – men bestemt også på grund af den grønne omstilling, det kommer til at medføre, siger Henrik W. Petersen.

Den præcise udformning er endnu ikke fastlagt, men en ø, der kan håndtere 3 gigawatt havvind forventes at få en størrelse på mindst 120.000 m2, svarende til 18 fodboldbaner. På sigt skal kapaciteten kunne udvides fra 3 til 10 gigawatt, hvilket er nok til at forsyne 10 mio. husstande. Når øen udvides, forventes den som minimum blive på et areal svarende til 64 fodboldbaner.

Det bliver danmarkshistories største anlægsprojekt med en estimeret samlet anlægssum på 210 mia. kr. Det svarer til op imod 5 Storebæltsbroer eller ca. 4 Femernbælt-forbindelser.