Top menu

Arbejdstilsynet sætter fokus på coronasmitte blandt udenlandsk arbejdskraft

Dato: 29/10-2020
1806

Arbejdstilsynet vil nu kontrollere virksomheder, der bruger udenlandsk arbejdskraft. Det sker efter coronasmitte på en byggeplads.

Her i ugen kunne A4 berette om, at der var utrygge håndværkere på byggeriet af Statens Naturhistoriske Museum, efter at der blev påvist corona hos udenlandsk arbejdskraft. På baggrund af det, har Arbejdstilsynet så meldt ud, at de skærper coronakontrol med virksomheder med udenlandsk arbejdskraft. Det betyder at omkring 50 tilsynsførende fra Arbejdstilsynet den kommende tid vil gennemføre målrettede tilsyn for at forebygge coronasmitte på landets byggepladser og andre brancher, der har stor brug af vandrende arbejdskraft. Det er et nødvendigt tiltag, lyder det fra Blik & Rør.

- Vi ser alt for ofte, at de udenlandske arbejdere på byggepladserne ikke overholder de forholdsregler, der skal tages på byggepladserne, herunder at de ofte også er indkvarteret og transporteres på en måde, som ikke sikrer, at de ikke smittes indbyrdes, og at de derefter bringer smitten ind på byggepladserne, fortæller Søren Schytte, der er arbejdsmiljøansvarlig hos Blik & Rør.

Reglerne skal overholdes

De tilsynsførende vil under besøgene have fokus på vejledning, men vil give strakspåbud, hvis arbejdsgiveren ikke har truffet effektive foranstaltninger til at forebygge smittespredning. Arbejdstilsynet kan eksempelvis give strakspåbud, hvis der ikke er sørget for, at der kan holdes fysisk afstand, at der kan vaskes hænder ofte, eller at der er adgang til håndsprit. Herudover vil Arbejdstilsynet vejlede om de særlige anbefalinger, der gælder for vandrende arbejdskraft, herunder bl.a. vedrørende boligforhold og samkørsel.

- Vi passer bedst på hinanden ved at overholde reglerne og sige fra, hvor vi ser, de ikke overholdes. AT er tilsynsinstansen på området, og det er godt at se, at de endelig får øje for de udfordringer, vi ser på byggepladserne i forhold til de udenlandske arbejdere. Der bør være sanktioner, der kan mærkes, hvis reglerne ikke overholdes, fortæller Søren Schytte.

Indsatsen har fokus på smitterisiko, og de tilsynsførende vil dermed ikke gennemgå andre væsentlige arbejdsmiljøproblemer. Arbejdstilsynet vil i forbindelse med tilsynene reagere, hvis de tilsynsførende konstaterer arbejdsmiljøovertrædelser, som udgør en fare.